APLIKACIJA “PLAVO OKO” bilježi podatke o organizmima i promjenama u moru

Photo: Prirodoslovni muzej Rijeka/Facebook/Marinko Babić

RIJEKA – Prirodoslovni muzej Rijeka predstavio je mobilnu aplikaciju “Plavo oko” koja je producirana uz izložbu podvodne fotografije “Ta simpatična crvolika čudovišta s morskog dna”.

“Plavo oko” je aplikacija namijenjena sustavnom bilježenju podataka o pojavama morskih organizmima i onečišćenja mora s ciljem povećanja znanja o moru i njegovoj učinkovitoj zaštiti, piše na Facebook stranicama Prirodoslovnog muzeja.  Svatko tko boravi u prirodi, na kopnu ili na, i u moru, dok šeće, planinari, roni, jedri ili pliva može dojaviti opažanje neobičnog događaja koji ugrožava trenutno stanje okoliša. Prilikom susreta s nepoznatom, zanimljivom ili potencijalno opasnom vrstom možete doznati što ste vidjeli, da li je vrsta biljke ili životinje zaštićena, rijetka ili opasna.

Vašom prijavom na aplikaciju Plavo oko i popunjavanjem podataka dobit ćemo informacije o vašem opažanju u prirodi, neobičnom događanju ili snimljenoj vrsti uz morsku obalu, u ili na površini mora. Istodobno, u najkraćem mogućem roku vi ćete dobiti povratnu informaciju, doznati o kojoj se vrsti radi, njezinoj biologiji i ekologiji kao i o rješenju problema, ako se radi o onečišćenju, pojašnjavaju iz Muzeja.

R.I.