Terenska vježba zaštite Jadrana od onečišćenja “Adriatico”

SPLIT – Udruga podvodnih aktivnosti ROSTRUM iz Splita uspješno je realizirala terensku vježbu zaštite Jadrana od onečišćenja ‘ADRIATIC 2018’ . Terenska vježba u okviru je međunarodnog projekta “Full Scale Civil Protection Exercise – ADRIATIC 2018”.

UPA Rostrum sa šest članova sudjelovali su u pretraživanju područja u blizini kamenoloma Slatine, Čiovo…. jedan utopljenik (simulacija osobe u vidu lutke) je pronađen, teži smo za 5kg olova a o pokrivenosti i detaljnosti pretrage govori i uočena dobro kamuflirana raža ali i nametnici na pojedinim ribama:) – Prenosi UPA Rostrum na svojoj FCB stranici.

“Iako kontaktirani na prepad, spretno smo se organizirali te u kratkom vremenskom roku pojavili na lokaciji…nakon brifinga te definiranja područja pretrage bacili smo se u more te unatoč izrazito lošoj vidljivosti do max. dubine od 25m izvršili traženi zadatak. Ovo je bio još jedan segment naše aktivnosti, te pokazatelj da je samo dobra volja potrebna za pomoć u nevolji.

Ukratko, ispred Ministarstva mora, prometa i infrastrukture dvodnevnu vježbu pratio je pomoćnik ministra, kap. Siniša Orlić, u nazočnosti ravnatelja Državne uprave za zaštitu i spašavanje (DUZS), Dragana Lozančića, generalnog direktora Uprave Republike Slovenije za zaštitu i spašavanje, Darka Buta, direktora Uprave za pomorsku sigurnost Republike Crne Gore, Safeta Kočana i provedba vježbe prvog i drugog dana koordinirana je u sjedištu DUZS-a u Divuljama, gdje je uspostavljeno koordinacijsko središte u kojemu su zajednički djelovali predstavnici tijela uključenih u provedbu vježbe, čime je ujedno demonstrirana i međuresorska suradnja u kombinaciji stožerne, zapovjedne i terenske vježbe”, izvještava Udruga Rostrum.

https://www.facebook.com/uparostrum/photos/a.1822436651396948.1073741981.1533609126946370/1822438014730145/?type=3&theater

I.B.