RIJEKA: Održana konferencija “Nautički turizam – prepreke, vizije, mogućnost”

Foto: Pixabay

RIJEKA – Konferencija koja je okupila važne političke i stručne aktere, odvila se u sklopu međunarodne jedriličarske regate Fiumanka u organizaciji Novog lista, a dva panela sugovornika u dvosatnom su programu o nautici govorili kroz turistički i politički aspekt.

Sugovornici prvog panela, direktorica Turističke zajednice Kvarnera Irena Peršić Živadinov, direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić, organizator Fiumanke Davor Perović i Andrija Čolak, složili su se kako je nautički turizam važna grana turizma posebice u predsezonskom i posezonskom razdoblju, te kako bi se na raznolikosti kao prepoznatljivom brendu Kvarnera mogla temeljiti pozicija ovog kraja na tržištu. Peršić Živadinov istaknula je da je ovdašnji turizam orijentiran na kvalitetu popratnog sadržaja i aktivnosti, a ne masovnost i kvantitetu. Ona je kazala da se promocija Kvarnera kao destinacije za bogatu klijentelu vrši kroz sudjelovanje na svjetskim nautičkim sajmovima, pojavljivanje u specijaliziranim časopisima i sličnom, dok je Staničić izjavio kako će izgradnja novih marina te dobra prometna povezanost ove regije omogućiti povećanje nautičkog turizma i rast regionalnog imidža.

Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel sudjelovao je na drugom panelu, kazavši kako su prve pretpostavke za pretvaranje Porto Baroša u nautičku luku ispunjene te da Vlada RH treba potvrditi obećanja ministra Butković. Kad je upitan o statusu buduće ispostave Muzeja grada Rijeke, motornom brodu Galeb, Obersnel je kazao kako će Grad od budućeg koncesionara zatražiti da Galeb ostane na svom trenutnom vezu te služi kao dio cjelokupne ponude buduće marine. U samom uvodu, gradonačelnik je ponovio svoj stav o postojećem ustroju nadležnosti u državi koji je učinio ogromnu štetu naseljima i gradovima na moru, budući da je jedinicama lokalne samouprave oduzeto upravljanje pomorskim resursima oko kojih se nekada centrirao njihov razvoj.

– Ljudi koji žive na moru najbolje znaju upravljat s pomorskim resursima – rekao je gradonačelnik Rijeke, koji je komentirao i recentne novinske natpise o premještanju glavne zgrade ACI-ja iz Opatije u Rijeci, kazavši kako je to tek jedan od prijedloga u razmatranju.

R.I.