PRITISAK PALI: Umjesto drastičnog povećanja, boravišne pristojbe za nautičare će pojeftiniti

Foto: BBS

RIJEKA – Prošlogodišnjom uredbom, cijene boravišnih prostojbi za nautičare u 2018. godini porasle su u nebesa. Jedan od najdrastičnijih primjera povećanja je onaj za plovilo duže od 20 metara. U 2017. godini klijent s takvom dužinom broda za sebe i članove posade godišnji paušal plaćao je 1.700 kuna, a ove godine mora platiti 14.500 kuna. Djelatnici u nautičkom turizmu i nautičari odmah su ukazali kako će takva situacija izazvati nemjerljive štete za nautički turizam u Hrvatskoj. Međutim, s obzirom da se uredbe donose u godini uoči stupanja na snagu, ništa se za ovu sezonu nije moglo promjeniti.

Posljedice tog poteza osjetile su se u marinama duž Hrvatske već ovog Uskrsa, a kakva će biti konačna šteta tek će se utvrđivati, piše Novi list. Ipak, kako bi ublažio ovo višestruko povećanje boravišne pristojbe, koja za neka plovila sada iznosi i 8,5 puta više u odnosu na onu iz 2017. godine, Ministarstvo turizma nedavno je predstavilo novi prijedlog za 2019. godinu. Tim novim prijedlogom, boravišna pristojba za dužinu broda veću od 20 metara na godišnjoj razini iznosila bi 10.000 kuna, s time, ako se radi o godišnjem vezu, taj bi iznos bio 6.000 kuna.

CAPELLI: Jahte ne odlaze iz Hrvatske, pristojbe su i nakon poskupljenja 200 eura jeftinije od grčkih

Photo: D-Marin PR

Naime, Ministarstvo turizma prihvatilo je zahtjeve nautičara te predstavilo nacrte novog modela plaćanja boravišne pristojbe za iduću godinu. Najveće novine koje se predlažu u 2019. godini su smanjenje paušala boravišne pristojbe za plovila, a uz to su ponuđeni i lakši načini plaćanja. Ovim bi se promjenama nautičarima, nakon prošlogodišnjeg višestrukog povećanja boravišne pristojbe, trebala omogućiti ipak nešto financijski »mirnija« plovidba.

Zbog navedenog, Ministarstvo turizma do 29. lipnja provodi javno savjetovanje o pravilniku koji definira načine plaćanja boravišne pristojbe za nautičare, a pripremaju se i druge promjene boravišne pristojbe za 2019., o čemu uredbu svakog ljeta za iduću godinu donosi Vlada. Prema prvim informacijama u uredbi kojom se utvrđuju iznosi boravišne pristojbe za 2019. godinu, za nautičare odnosno za vlasnike ili korisnike plovila i za sve osobe koje noće na tom plovilu izvršit će se korekcija u odnosu na važeću Uredbu, i to tako da se smanje iznosi paušala boravišne pristojbe.

Više pročitajte ovdje.