Ribarski inspektori podnijeli prijave za tunolov u Bibinju

Photo: eBibinje.net/Screenshot/Video/

BIBINJE – Samo jedan Bibinjac odgovarat će pred zakonom za ulov velike plavoperajne tune prije mjesec dana u mjesnoj uvali Jaz.

MINISTARSTVO: Zbog ubijene tune u Bibinju inspekcija na terenu – slijede kazne!

Na temelju objavljenog video snimka na kojem se vidi nekoliko mještana kako sudjeluju u lovu na tunu dugačku preko 2,2 metra i tešku više od 230 kila, a koja je postala viralni hit, te provedenih obavjesnih razgovora, ribarski inspektori utvrdili su počinjenje tri prekršaja za koja će odgovarati jedan počnitelj kojem prijeti kazna od maksimalno 40 tisuća kuna, piše Zadarski.hr. Podsjetimo, inspektori su isprva baratali sa četiri moguća osumnjičenika kojima je prijetila maksimala kazna od oko 200 tisuća kuna.

Naime, prema informacijama iz Uprave ribarstva Ministarstva poljoprivrede, nakon provedenog inspekcijskog nadzora u vezi športskog ribolova i ulova tune u Bibinju 15. svibnja 2018. ribarski inspektor je utvrdio da je počnitelj obavljao športski ribolov plavoperajne tune u vrijeme kada je takav ribolov zabranjen (ulov je dopušten od 16. lipnja do 16. listopada), za što je predviđena novčana kazna od 5.000 do 30.000 kuna.

Drugo, prekršena je uredba o lovu plavoperajne tune u športskom i rekreacijskom ribolovu na moru, što je kažnjivo Zakonom o morskom ribarstvu novčanom kaznom od 2.000 do 5.000 kuna. I treće, počinitelj je obavljao športski ribolov bez posebne dozvole, za što je predviđena novčana kazna od 2.000 do 5.000 kuna.

Photo: eBibinje.net/Screenshot/Video/

Inspekcijskim nadzorom nadalje je utvrđeno da je bio samo jedan prekršitelj, a ostali sa snimke su, prema izjavi stranke, na njegovu zamolbu pomagali u izvlačenju tune, ističu iz Uprave ribarstva, i zbog toga neće biti sankcionirani.

Iz Uprave ribarstva dodaju da su ovakvi slučajevi, kad velike ribe zalutaju u plićinu pored obale, izuzetno rijetki. U ovoj i prošloj godini nije zabilježen niti jedan sličan slučaj.

– Očuvanje plavoperajne tune, izlov i uzgoj pod posebnom su prismotrom Europske komisije i Međunarodne komisije za zaštitu plavoperajne tune čiji je Republika Hrvatska dugogodišnji član. Gospodarski izlov tune prate međunarodni promatrači i ribarski inspektori, a da bi se osiguralo poštivanje pravila i dodijeljenih kvota, tunolov se kontrolira i iz zraka – naglašavaju iz Uprave ribarstva i zaključuju da je, sukladno Zakonu o morskom ribarstvu i Prekršajnom zakonu, ribarski inspektor podnio optužni prijedlog protiv počinitelja Prekršajnom sudu u Zadru.

I.N., Zadarski.hr