PIJAVICE DILJEM JADRANA: U Dubrovniku ribari doslovno bježali

Foto: Daniel Pavlinović

DUBROVNIK/NOVI VINODOLSKI – Kapetan je svom silinom motora plovio prema obali jer je pijavica išla prema njima.  Pola sata je strujala po moru. Posada se zaklonila u uvali.

– Šijun je punom brzinom išao prema plivarici koja se uz brzu reakciju posade i kapetana uspjela sakriti u uvalu. Kapetan je svom silinom motora plovio prema obali jer je ona išla prema njima.  Pola sata je strujila po moru – ispričala je čitateljica za 24 sata.

Njen otac, inače ribar, bio je jedan od članova posade koja je plovila kraj Dubrovnika.

Uplašila i stanovnike Novog Vinodoloskog

Pijavica nastala iznad mora desetak je minuta plašila i stanovnike Novog Vindolskog. Stanovnici su u strahu promatrali strepeći da se ne premjesti na kopno i pohara im kuće, vinograde i polja, no srećom to se nije dogodilo.

U četvrtak će na Jadranu biti djelomice sunčano, no uz promjenljivu naoblaku mjestimice će biti pljuskova i grmljavine. Zapuhat će umjeren, na udare ponegdje jak sjeverni i sjeverozapadni vjetar, u gorju sjeveroistočni. Na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana umjerena do jaka bura, podno Velebita s olujnim udarima, a drugdje do umjeren zapadnjak i sjeverozapadnjak.

Na Jadranu olujni vjetar i visoki valovi

Za velebitsku regiju na snazi je narančasto upozorenje Meteoalarma.

– Očekujte i budite pripravni za olujne brzine vjetra u kombinaciji s lokalno visokim valovima koji su se već ili će se tek generirati. Upravljanje plovilom u tim uvjetima zahtijeva veliko iskustvo te adekvatno opremljena plovila. Preporučljivo je da pomorci bez odgovarajućeg iskustva potraže sigurnu luku prije početka potencijalno opasnog vjetra i valova. Vjerojatno je da mnogi katamarani i trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu – stoji u pojašnjenju meteoalarma.

Vilim Cvok, Antonija Šipušić, 24 sata