PUT OKO SVIJETA – Start & cilj: Mali Lošinj

Photo: Sandro Tariba

MALI LOŠINJ – Sa startnom i ciljnom točkom u Malom Lošinju, na put oko svijeta ove nedjelje, 17. lipnja 2018. godine, u 14 sati kreće poznata povijesna jedrilica „HIR 3“.

“HIR 3 – preko 3 OCEANA” posljednja je faza projekta obnove legendarne jedrilice HIR 3 s kojom je krajem ’80ih godina M. Šutej oplovio svijet, a M. Saletto snimio popularni dokumentarni serijal “Jedrima oko svijeta”. Nakon što je preživjela bombardiranje Dubrovnika ‘90ih, jedrilica je desetak godina bila zapuštena u Vrsaru, nakon čega ju je 2014. godine otkupio sadašnji vlasnik Saša Fegić.  S namjerom da ju potpuno obnovi i odvede na još jednu plovidbu oko svijeta, nakon četiri godine popravaka jedrilica je spremna za svoj veliki plov. Tako će legendarna jedrilica „HIR 3“ zaploviti preko tri oceana i tri najznamenitija rta, 28 tisuća milja.

Photo: Youtube/Screenshot

Ekspedicija polazi na put iz Malog Lošinja, ‘sportska ruta’ prati put od Gibraltara preko Cape Towna, Australije i Novog Zelanda, do Rta Horn te uz Južnu Ameriku preko Atlantika natrag u Mediteran.  Petnaestak članova posade izmijenit će se  kroz 16 etapa putovanja, s ciljem da uspješno oplove svijet u otprilike godinu dana. Među članovima posade naći će se i nekoliko Istrijana, članova Jedriličarskog kluba Horizont iz Poreča i Jedriličarskog kluba Delfin iz Pule, zatim više članova Jedriličarskog kluba Dobro more iz Zagreba te nekoliko “kontinentalaca”, jedriličara iz Mađarske i Srbije. Na velikom dijelu puta sa skiperom će jedriti  i njegova djevojka, Marina Đukanović iz Malog Lošinja, međutim većinu rute sam će otplovit vlasnik Saša Fegić.

HIR 3 kreće na put oko svijeta

Finalne pripreme za ekspediciju obavljene su u posljednja tri mjeseca u marini u Malom Lošinju, zahvaljujući velikoj podršci Jedriličarskog kluba Jugo i Marine Lošinj. Ekspediciju “HIR 3 preko 3 OCEANA” podržala je i Turistička zajednica Grada Malog Lošinja, u okviru aktivnosti promocije i obnove tradicije jedrenja na otoku Lošinju. Stoga je i polazna točka ekspedicije upravo Mali Lošinj u  koji će se, kroz godinu dana „HIR 3“ sa svojom posadom i vratiti.

I.B.