1 min. čitanja

Tonući brod s opasnim teretom usred ribolovnog područja

JABUKA – Spasilačku akciju prema havariranom turskom brodu pokrenule su jutros talijanske i hrvatske spasilačke službe. Brod nije potonuo, ali u potpalublje ulazi more. Posada čini sve da ga spasi, a brodospasovi remorkeri su na putu kako bi ga eventualno preuzeli u tegalj. Turski brod prevozi prevozi 3000 metričnih tona sinter magnezita, a dodatnu opasnost predstavlja pogonsko gorivo i mazivo, kojeg u brodskim spremnicima ima oko 70 tona.

Utrka Brodospasovih remorkera s vremenom

U blizini otoka Jabuka rano jutros dogodila se havarija na turskom teretnom brodu uslijed prodora mora u prostor strojarnice. Pokrenuta je spasilačka akcija s hrvatske i talijanske strane, srećom nema ozlijeđenih, a posada je evakuirana. Nije uočeno onečišćenje mora. kakva je trenutna situacija izjavio je za Morski.hr glasnogovornik Ministarstva Mora David Radas.

– Na brodu je i dalje zapovjednik broda s njegova četiri člana posade koji pokušavaju prevenirati, odnosno zaustaviti primanje mora u potpalublju i ukoliko u tome uspiju, pokušati pripremiti brod za tegalj. Uz brod se cijelo vrijeme nalaze službenici Lučke kapetanije Split koji su tamo doplovili sa spasilačkim brodom Poišan. Trenutno je situacija pod nadzorom. Nije uočeno zagađenje mora. Dolaskom Brodospasovih remorkera ćemo znati više situaciju je li brod sposoban za tegalj i kada.

Izvor: MPPI

Opasan teret

Podsjetimo, turski brod Haksa prevozi prevozi 3000 metričnih tona sinter magnezita, materijala koji se koristi u proizvodnji vatrostalnih materijala, a dodatnu opasnost predstavlja pogonsko gorivo i mazivo, kojeg u brodskim spremnicima ima oko 70 tona. Nalazi se usred ribolovnog područja i svi se nadaju kako će vrijeme ići na ruku spasiteljima.

Posljednja velika havarija koja se dogodila u Jadranu zbila se 2008. godine uz zapadnu obalu Istre. Tad je na također turskom teretnom brodu, UND Adriyatik planuo požar. Postojala je opasnost da izbije i ekološka katastrofa, ali je požar nakon nekoliko dana doveden pod kontrolu gasitelja.

PRIJELOMNA VIJEST: Turski brod tone u Jabučkoj kotlini, posada u evakuaciji!

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.