Europska komisija dolazi u prvi studijski posjet hrvatskim otocima

Foto: Boris Kačan

ZAGREB/BRUXELLES – Ured zastupnika u Europskom parlamentu Tonina Picule, Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije te Ministarstvo zaštite okoliša i energetike zajednički organiziraju prvi studijski posjet Glavne uprave za energetiku Europske komisije (DG ENERGY) hrvatskim otocima.

Prvi, pripremni sastanak s predstavnicima DG ENERGY-a bit će održan 19. lipnja i domaćin će biti ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac uz prisutstvo ministra zaštite okoliša i energetike Tomislava Čorića, zastupnika u Europskom parlamentu Tonina Picule, te voditelja Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj Branka Baričevića.

Lošinj / Photo: Boris Kačan

Delegacija iz Bruxellesa obilazi Krk, Cres, Lošinj, Unije, Zadar i Pag

Nakon sastanka, delegacija Europske komisije, u sklopu svog prvog radnog posjeta hrvatskim otocima od 19. do 21. lipnja, posjetit će Krk, Cres, Lošinj, Unije, Zadar i Pag.

Kako bi se upoznali s energetskim projektima financiranim od strane EU-a te planovima otočana za ostvarivanje energetske samoodrživosti, sastat će se s predstavnicima primorskih županija te otočkih gradova i općina kao i s predstavnicima poslovnog i civilnog sektora.

Komisija dolazi i s ciljem pružanja prilike otočanima da iznesu specifične hrvatske probleme, ali i prijedloge kako europsku energetsku politiku i fondove učiniti učinkovitijima i prilagođenijima potrebama hrvatskih otočana.

Radni posjet uslijedio je netom nakon uspostave Tajništva za otoke u okviru Europske komisije, kojeg je omogućio amandman zastupnika Tonina Picule.

Tajništvo za otoke prvo je radno tijelo u povijesti Europske unije isključivo na raspolaganju otočanima. Ustrojeno je unutar Europske komisije i u naredne dvije godine ima zadatak izravno pomoći otocima izraditi planove prijelaza na obnovljive izvore energije kao i pomoći u pronalasku financijskih sredstava.

Andrea Husain Orlić