Turski brod na nekoliko milja od kopna: Usporeno tegljenje, vatrogasci na brodu

Photo: Marinetraffic/MPPI

TROGIR – Nakon što su ronioci jučer u poslijepodnevnim satima uspjeli zakrpati rupu kroz koju je prodiralo more u potpalublje turskog teretnog broda Haksa, Brodospasov remorker ga je u večernjim satima preuzeo u tegalj. Brod je za 7 sati trebao doći do Trogira, no zbog tereta kojeg prevozi i količine mora koja je prodrla unutra, sve se odvijalo daleko sporije.  David Radas iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture za Morski.hr je rekao kako je, iako usporeno, sve pod kontrolom.

– Tegljenje se usporilo jer se ispumpava more, a taj postupak ne ide tako jednostavno. Zakrpe koje su ronioci postavili na bočno oštećenje ne traju puno, tako da su na brodu trenutno angažirani i vatrogasci koji pomažu preostalim članovima posade pri ispumpavanju mora. Optimistično je bilo očekivati da turski brod do Trogira stigne za 7 sati a u ovakvim slučajevima to neka bude i 12 sati, bitno je da brod stigne – pojašanjava Radas.

Brod ima osiguranu pomorsku pratnju od strane lučke kapetanije. Pored Hakse su brodovi Poišan i Šibenik i remorker Alkaid.

Photo: MPPI/MUP

Vidljivo horizontalno oštećenje?

Iz fotografija koje su medijima jučer proslijedili iz Ministarstva mora, vidljivo je horizontalno oštećenje u obliku strugotine na bočnom dijelu broda. Čini se da su to uočili i djelatnici Lučke kapetanije koji su baš to mjesto posebno fotografirali. David Radas o tome kaže:

– Očevid o uzrocima prodora mora slijedi, a inspektor je išao s kapetanijom. Naravno da oni imaju istrenirano oko, a to na što eventualno sumnjaju može i ne mora biti slučaj. Brod je 1993. godište i ne spada u starudije nego niži srednji rang po tonaži i starosti. Uz redovno održavanje ne bi trebao biti kritičan. Ipak, iz brodske dokumentacije je vidljivo da je brod u vodama Europske Unije više puta zaustavljan i pod utjecajem sankcija vlasnici bi otklanjali nedostatke – rekao nam je Radas.

Pročitajte još:

DOZNAJEMO: Ronioci zakrpali rupu – Havarirani brod se noćas tegli u Trogir

FOTO GALERIJA: Ovako izgleda turski brod u kojeg prodire more nasred Jadrana

POLICIJA: Havarirani brod čeka ronioce s Visa – Kad smo stigli, more je bilo preko pajola

Tonući brod s opasnim teretom usred ribolovnog područja

PRIJELOMNA VIJEST: Turski brod tone u Jabučkoj kotlini, posada u evakuaciji!

Photo: MPPI/MUP

– U pripravnosti su i dalje brodovi obalne straže i lučkih kapetanija. Pokriveni smo i nemamo nikakvih problema. Ništa nismo prepustili slučaju. Nadajmo se da neće biti više sile, pa da će brod nakon ispumpavanja mora iskrcati teret i biti izvučen na suho u Trogiru. Tada će se pristupiti i očevidu.

Iako je Hrvatska proglasila Zaštićeni ekološko ribolovni pojas, Radas pojašnjava da je on tu radi maritimnih djelatnosti, a što se tiče gospodarstva odnosno brodarstva ne možete spriječiti plovidbu ljudi uz dozvolu državnih vlasti. Slobodna plovidba mora biti omogućena. Mjere koje se mogu poduzeti su, primjerice, podizanje određenih limita određene vrste brodova. Morske struje u Jadranu idu od juga prema sjeveru i moguće havarije jesu realan problem u slučaju zagađenja mora. Zato takvi brodovi u pravilu ne plove blizu obali. Naše ministarstvo provodi nadzore nad brodarima, njihovim brodovima kada pristanu u naše luke. Kada se utvrde nepravilnosti, odgovorne osobe su podložne sankcijama – zaključuje Radas.

D.G.