Započinje Silbensko kulturno ljeto

Foto: Silba/TZ / Ilustracija

SILBA – Započelo je Silbensko kulturno ljeto – Silba Summer Festival na bajkovitoj Silbi, otoku koji je u posljednje dvije godine izrastao u pravu trendy destinaciju za ljubitelje kulture i umjetnosti, a koju pohode domaći i strani turisti željni drugačijeg, originalnog i eko odmora. Uz očuvanu prirodu i specifičnu mikro-klimu, ovaj otok bez automobila, ili, kako ga često nazivaju, otok pješaka, odiše i bogatstvom kulturne baštine te ne čudi da, iako je najudaljeniji otok u Zadarskoj županiji, svakoga ljeta ovdje pohrli i do 6 tisuća turista.

Otok Silba oduvijek je bio oaza brojnih umjetnika – ovdje su svoju inspiraciju pronalazili skladatelji Bruno Bjelinski i Igor Kuljerić, a na otoku je svoju ljetnu rezidenciju imao i kipar Šime Vulas. Kiparica Marija Ujević Galetović na otoku je otvorila i svoju galeriju, sa stalnim postavom njezinih djela u parku skulptura. Branimir Johnny Štulić je u uvali Silbe susreo svoju opjevanu Graciju, a danas Silbu redovito pohode brojni glazbenici najrazličitijih glazbenih afiniteta, a jedan od njih je i Damir Martinović Mrle (LET 3). Silba je nezaobilazna i za našeg dirigenta i skladatelja Alana Bjelinskog, skladatelja Davora Hercega, glazbenicu Ivanu Bilić, ali i brojne glazbenike iz europskih i svjetskih orkestara, poput Bečkih Filharmoničara, Berlinske Filharmonije i mnogih drugih.

„Događanja u sklopu Silbenskog kulturnog ljeta – Silba Summer Festival, središnje godišnje društvene, zabavne i kulturne manifestacije na Silbi, trajat će više od dva mjeseca, a uključit će više od stotinu atraktivnih događanja među kojima će se naći brojni glazbeno-scenski spektakli, predstave, likovne izložbe i instalacije, sportska natjecanja  i naravno, vruće ljetne fešte. Tako smo ovoga ljeta svo bogatstvo prirode koje uživamo na našoj Silbi oplemenili i kvalitetnim sadržajima Silbenskog kulturnog ljeta, od kojih smo posebno ponosni na Silba Vibra Fest koji počinje 22. lipnja i veliki koncertni spektakl Simfonijskog orkestra HRT-a, kojeg smo posvetili skladateljima Igoru Kuljeriću i Bruni Bjelinskom. Koncert će se održati 17. srpnja, u galeriji naše renomirane umjetnice Marije Ujević Galetović”, ističe Kristijan Lopac, predsjednik Turističke zajednice mjesta Silba.

„Koncert Simfonijskog orkestra HRT-a uistinu je jedan od najznačajnijih a i tehničkni najzahtjevnijih program u sklopu ovogodišnjeg programa Silbenskog kulturnog ljeta. Tko bi mogao i zamisliti da ćemo na naš otočić uspjeti dovesti kompletan simfonijski orkestar! Inače, koncert nosi naziv „Resonance under the endless sky“, a ima i  poseban emotivni značaj, riječ je o programu koji je posvećen dvojici skladatelja koji su bili jako vezani za Silbu i tu su pokopani – Igor Kuljerić i Bruno Bjelinski i izvodit će se njihove skladbe. Simfonijskim orkestrom HRT-a dirigirat će Alan Bjelinski, sin skladatelja Brune Bjelinskog, a solistica na udaraljkama bit će Ivana Bilić, kćer Igora Kuljerića“, naglašava Kristijan Lopac.

“Igor Kuljerić i njegova glazba, putovali su svijetom ali zapravo nikad nisu zauvijek otišli sa Silbe.  Zvuk zvona s terase obiteljske kuće i koraci Silbenskog tanca odzvanjali su u njegovom srcu i njegovim djelima”, kazala je povodom predstojećeg koncerta udaraljkašica Ivana Bilić.

Photo: Boris Kačan/Wikimedia

Inače, Silbensko kulturno ljeto – Silba Summer Festival otvoren je nastupom DiR Dlana in Residence, danske plesačice i koreografkinje Gunille Lind, koja je na Silbu stigla u partnerstvu s projektom Island Connect i udruge Mavena. Od 22. lipnja do 25. lipnja otokom će zavladati Silba Vibra Festival! Treće izdanje ovog popularnog međunarodnog festivala koji svake godine na Silbi okupi vrhunske glazbenike, uz omiljene i već tradicionalne glazbene sadržaje i jam sesije, ove godine ima posebno naglašen edukativni aspekt. Tako će u sklopu Festivala posebna pažnja biti posvećena očuvanju otoka od požara, zaštiti flore i faune i upravljanju otpadom na otoku. Ovogodišnji Silba Vibra Fest održava se pod sloganom „Upijamo znanje, upijamo glazbu, upijamo sunce!“, a svim znatiželjnicima preostaje da se čim prije upute na Silbu i počnu uživati u svim sadržajima Silbenskog kulturnog ljeta i ljepotama koje ovaj mali otok nudi.

Nositelj organizacije Silbenskog kulturnog ljeta – Silba Summer Festival je Turistička zajednica mjesta Silba, na čelu s Kristijanom Lopcem,  koji je domaćoj javnosti već dobro poznat jer je upravo uz njegovu inicijativu aktivacije volontera pokrenuta i uspješno već dva puta održana jedistvena Božićna čarolija na Silbi, prva adventska manifestacija na tom otoku.

Partner koncerta Simfonijskog orkestra HRT-a je Koncertni ured Zadar, a za druge programe, partneri su: Inicijativa Silba Vibra Festival i producentica Paula Bolfan, Udruga Mavea, SEA Enviroment ART i Nataša Kadin i agencija Silbenka.

Sve programe manifestacije Silbensko kulturno ljeto – Silba Summer Festival  i sve informacije možete pratiti na službenoj fb stranici Turističke zajednice mjesta Silba.

Koraljka Dilić