EKOLOŠKI INCIDENT U RAŠKOM ZALJEVU: U more se izlile tone mazuta!

Photo: Facebook/JK Delfin Pula

TRGET – Strašne scene dolaze iz Istre. Raški zaljev onečišćen je velikom količinom brodskog goriva mazuta. Strahovi koji su se pojavili nakon havarije turskog teretnog broda Haksa u akvatoriju Jabuke, sad su nažalost u ovom zatvorenom zaljevu i ostvareni!

Lučka kapetanija je dojavu u vezi onečišćenja dobila u jutarnjim satima. Aktiviran je županijski operativni centar i postavljene su samoupijajuće brane. Kako doznajemo, iz Rijeke stiže oprema za sanaciju, ali vremenske neprilike nažalost ne idu u prilog brzoj sanaciji jer je vjetar s valovima onečišćenje nanio na obale četiri nautičke milje.

Inspektori Uprave sigurnosti plovidbe Ministarstva mora, prometa i infrastrukture obavljaju inspekcijski nadzor teretnog motornog broda za kojega je utvrđeno da je prouzročio onečišćenje. Riječ je o brodu ‘Fidelity’, dužine 115,3 metara i 5395 bruto tona, koji plovi pod Libanonskom zastavom.

U cilju pružanja pomoći u provedbi aktivnosti u dijelu osiguravanja plovnog područja zahvaćenog onečišćenjem, u akciju je uključen i brod OSRH. Danas od 11.40 sati na snazi je privremena zabrana odvijanja pomorskog prometa u Raškom zaljevu, dok se ne utvrdi materijalna šteta na plovilima zahvaćenim onečišćenjem.

Prema prvim procjenama iz brodskog spremnika isteklo je između 5 i 15 tona srednje teškog pogonskog goriva tijekom postupka ukrcaja (tankiranja) goriva, dok je brod boravio na lučkom vezu, gdje je odmah i zadržan do okončanja inspekcijskih i očevidnih radnji.

Na Facebook stranici Jedriličarskog kluba Delfin iz Pule piše:

“Dragi jedriličari, ljubitelji mora, plivači, kupači i svi ostali koji volite prirodu….
Zbog ljudske ruke i nemara, tijekom jutra prekrasni Raški zaljev i luka Trget zavijeni su u crno. U more je iscurilo 4 cisterne mazuta i stanje je doista loše. Regata Argonaut kupa je odgođena, a jedriličare koji su naumili prema Trgetu neka ipak ne kreću u tom smjeru.
Tužan dan za naše more i okoliš. “

VEZANA VIJEST: U tijeku sanacija onečišćenja i zabrana pomorskog prometa u Raškom zaljevu

D.G.