Foto: Daniel Pavlinović

Državni hidrometeorološki zavod je unutar sustava MeteoAlarm uključio crveni, najviši stupni meteorološkog upozorenja za dijelove Jadrana. Crveno upozorenje se koristi samo kada su vremenske prilike takve naravi da su ugroženi ljudski životi ili imovina.

Najviši stupanj upozorenja DHMZ je izdao za područje Kvarnera i Podvelebitskog kanala. U oba slučaja upozorava se na orkanske udare bure koji mogu dosezati 140 km/h.

Za područje Kvarnera i Kvarnerića upozorenje DHMZ-a glasi: “Mjestimice olujni NE vjetar, prema kraju dana će malo oslabiti. Najjači udari vjetra 45-65 čvorova (85-120 km/h) UTJECAJ: Vrijeme je vrlo opasno i podrazumijeva visoku razinu opasnosti za zdravlje, pa i za život opasne situacije, posebice pomorcima. Također, prisutan je i značajan rizik od štete za obalnu infrastrukturu. Budite svjesni opasnosti i obratite pozornost i pratite najnovija vremenska izvješća. Savjetujemo javnost da izbjegavaju putovanja i boravak blizu ugroženih obalnih područja. Vrlo je vjerojatno da trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu.”

Za područje Podvelebitskog kanala upozorenje glasi: “Mjestimice olujni NE vjetar, prema kraju dana će malo oslabiti. Najjači udari vjetra 35-75 čvorova (65-140 km/h) UTJECAJ: Vrijeme je vrlo opasno i podrazumijeva visoku razinu opasnosti za zdravlje, pa i za život opasne situacije, posebice pomorcima. Također, prisutan je i značajan rizik od štete za obalnu infrastrukturu. Budite svjesni opasnosti i obratite pozornost i pratite najnovija vremenska izvješća. Savjetujemo javnost da izbjegavaju putovanja i boravak blizu ugroženih obalnih područja. Vrlo je vjerojatno da trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu.”

Narančasti stupanj upozorenja izdan je za veći dio Dalmacije i tiče se udara vjetra preko 65 km/h, a žuti za grmljavinsko nevrijeme.

I.B.