Eko incident u Raškom zaljevu: Posada nije poštivala procedure?

Photo: Vessel finder

TRGET – Nakon jučerašnjeg ekološkog incidenta u Raškom zaljevu, inspekcija je uvtrdila curenje oko 3 tone mazuta, što je daleko manje od prvih procjena, potvrdila je za Morski.hr kapetanica Lučke kapetanije Pula Dolores Brenko Škerjanec. 

– Danas je situacija daleko bolja. Velika je oseka koja nam pomaže u sanaciji, a dodatno pomaže i morska trava kao prirodni apsorbent koji apsorbira velik dio onečišćenja. Ekipe su na terenu radi kontrole cijelog Raškog zaljeva da vidimo ima li u drugim uvalama dodatnog onečišćenja. Još uvijek se rade istražne radnje radi spoznaje o uzrocima incidenta – rekla nam je Brenko Škerjanec.

Brod do sad nije imao incidenata ni zabrana u morima Europske Unije i prema dokumentaciji i inspekcijskim pregledima brod je bio uredan. A kako neslužbeno doznajemo, posada broda “Fidelity’” starog 45 godina koji plovi pod Libanonskom zastavom najvjerojatnije nije poštivala procedure pri ukrcaju goriva i tada je došlo do propuštanja ventila.  Ukoliko se potvrde sumnje u razloge incidenta, brodara i posadu čekaju iznimno visoke kazne.

PROČITAJTE JOŠ:

U tijeku sanacija onečišćenja i zabrana pomorskog prometa u Raškom zaljevu

EKOLOŠKI INCIDENT U RAŠKOM ZALJEVU: U more se izlile tone mazuta!