Pomorskom potragom pronađeno tijelo nestalog nautičara kod otoka Ugljana

Photo: Pixabay

UGLJAN – Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) izvijestila je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture o rezultatima pomorske potrage za nestalim nautičarem u arhipelagu otoka Ugljana. 

Potraga za nestalim nautičarem započela je danas, 24. lipnja u 08.06 sati, kada su službenici MRCC Rijeka posredstvom Županijskog dojavnog centra ŽC 112 Zadar, zaprimili poziv skipera jedrilice „Levant“, u vlasništvu domaće charter tvrtke, koji je prijavio nestanak jednoga člana posade, T.Z. (rođen 1951. godine), slijedom čega je MRCC Rijeka pokrenula koordiniranu potražno – spasilačku akciju sa Lučkom kapetanijom Zadar i Pomorskom policijom Zadar, a u dogovoru sa Obalnom stražom RH u pripravnost je stavljen i zrakoplov tipa ‘Pilatus’, u slučaju potrebe za angažiranjem zračne potrage, priopćilo je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture.

Na charteriranoj jedrilici ‘Levant’ sa koje je prijavljen nestanak Poljskog nautičara nalazilo još 10 članova posade, svi državljani Republike Poljske, uključujući skippera, koji su u okviru očevida i istrage koje provode službenici Zadarske kapetanije i Policijske uprava Zadarske, zadržani na zatečenoj poziciji, uvala Muline na otoku Ugljanu. Prema izjavama članova posade, nestanak njihovoga člana primijetili su jutros u 07.00 sati.

Nedugo nakon početka traganja, u 10.27 sati u MRCC Rijeka zaprimljena je obavijest očevidca, S.L., državljanin Republike Hrvatske, koji je iz vlastite brodice uočio plutajuće tijelo u moru oko 1 nautičku milju sjeverno od mjesta Sušica, na otoku Ugljanu, kamo su odmah upućeni službenici LK Zadar i Pomorske policije Zadar.

Tijelo je po izvlačenju na palubu spasilačke brodice Zadarske kapetanije prevezeno u mjesto Ugljan i predano u daljnje postupanje službenicima Pomorske policije Zadar, nakon čega je u 12.57 sati OKC MUP Zadarske županije obavijestio MRCC Rijeka da je potvrđen identitet i da tijelo, nažalost, pripada Poljskom državljaninu za kojim se tragalo.

Sva daljnja istražna postupanja o uzrocima smrtnoga stradavanja Poljskog nautičara te informiranje javnosti u ovom slučaju, u nadležnosti su Policijske uprave Zadarske, stoji u priopćenju Ministarstva mora.

I.B.