Hvala pomorcima uz čestitke na njihov dan!

Foto: Pixabay

U 2010. godini   države članice Međunarodne pomorske organizacije (IMO) odlučile proglasiti 25. lipnja svjetskim Danom pomorca zbog jedinstvenog truda kojeg pomorci svakodnevno ulažu u razvoj međunarodne pomorske trgovine i svjetske ekonomije.

Odabran je 25. lipnja, dan kada su STCW konvencija i pridruženi joj zakoni prihvaćeni na Diplomatskoj konferenciji u Manili.

Ove godine se provodi kampanja putem interneta, kroz koju se traži podrška svakog pojedinca i organizacije kroz socijalne mreže. Na Dan pomorca se svi pozivaju da na Facebook stranicama, Twitteru, Linkedinu i sličnim online protokolima čestitaju pomorcima kroz jednostavnu i unificiranu rečenicu: Hvala pomorcima.

Cilj je odati čast 1,5 milijunu pomoraca, koliko ih se trenutno plovi svjetskim morima, a o kojima svjetska javnost premalo zna te  nedovoljno vrednuje  teške uvjete rada i života pomoraca. Umreživanjem kroz internetski medij se želi odati zahvala pomorcima te podići svijest o važnoj ulozi koju pomorci imaju u svjetskoj ekonomiji i održivom razvoju, s obzirom da se brodovima prenosi čak 90 posto svih tereta – sigurno, učinkovito i s minimalnim štetnim utjecajima na okolinu.

Dan pomorca je također prilika da se  javnost bolje upozna s problemima s kojima se pomorci svakodnevno bore: kriminalizacija, piratstvo, neprepoznavanje u nacionalnom zakonodavstvu, piše Sindikat pomoraca Hrvatske koji ovom prilikom zahvaljuje svim pomorcima na njihovom predom radu bez kojega bi stala svjetska ekonomija.

I.B.