Još jednog turista u šlapama izvlačio HGSS – Treba li početi naplaćivati spašavanje?

Photo: HGSS Makarska/Facebook

PODGORA – Nije prvi put da se neki turisti odluče penjati na planinu koja je tik uz more, pa misle ako dobro vide mjesto gdje su smješteni, kako su i sami sigurni. Ovog Poljaka, još jednog u nizu onih koji su se u šlapama krenuli penjati na opasno i strmo Biokovo spasili su članovi HGSS stanice Makarska. Ovim se opet otvorilo pitanje: treba li početi s naplatom spašavanja onih koji zbog vlastite neodgovornosti dovedu u pitanje život?

Uspon na Biokovo van markirane staze mogao biti koban za poljskog turista

Umjesto šetnje po podgorskoj rivi, u šlapama krenuo na razgledavanje Biokova, pišu HGSS-ovci na svojoj Facebook stranici.

Dana 26. lipnja u 12,05 sati preko Centra 112 zatražena je pomoć od dvoje poljskih turista koji su krenuli iz Podgore – Čaklje na planinarenje gdje ne postoji nikakva planinarska staza.

Na teren je izišlo jedanaesti gorskih spašavatelja sa dva terenska vozila koji su unesrećenog pronašli u 12,40 sati na predjelu Stupica na nadmorskoj visinu od 420 metara. Od dvoje turista jedan je zbog opasnog terena i straha ostao nepomičan ležati na strmom siparu te je zatražena pomoć kako bi se sigurno popeo na cestu. Nakon spusta i pristupa unesrećenm utvrđeno da nema nikakvih ozljeda osim ogrebotina po otkrivenim dijelovima tijela. Spašavatelji su ga osigurali i uz pomoć “momčadskog potega” u 12,50 sati izvukli na cestu, gdje su ga sačekali prijatelji i vlasnik apartmana kod kojeg je jučer došao na odmor.

D.G.