SKIPERI UPOZORAVAJU: Na Mljetu gosti plaćaju da bi gledali i čistili smeće!

MLJET – Na Mljetu je alarmantno stanje, upozorava inicijativa “Skiperi s Jadrana”, neformalno udruženje nekoliko desetaka skipera koji će u Skiperskom kutku našeg portala educirati, ali i upozoravati o problemima s kojima se susreću od Istre do Dubrovnika. Naš najjužniji nacionalni park sve više se pretvara u odlagalište otpada, izvješvataju nas skiperi. 

Hrvatska je postala poznata nautička destinacija u svijetu, ljudi dolaze iz svih krajeva svijeta. Trenutno se u Hrvatskoj nudi više od 4.000 plovila za najam, većinom jedrilice. Raste broj i motornih jahti a sve popularniji su i katamarani i to pogotovo oni sa stalnom posadom. Radi se o luksuznom charteru za koji klijenti plaćaju od 20.000 eura na tjedan pa i više.

Rastu cijene, ali ne i kvaliteta usluge

Porast popularnosti Hrvatske i Jadrana prati porast cijena u nautičkom sektoru što se ne može reci i za kvalitetu usluge. Postoje privatnici (restorani, marine… itd.) koji pokušavaju pratiti i dizati standarde no javna poduzeća marine, nacionalni parkovi i druge institucije debelo kaskaju za tim.

Dolazimo do situacije da smo preskupi za prosječnog nautičara (srednja i gornja europska i svjetska klasa) koji po statistikama troši 100 eura po glavi dnevno. Oni najčešće rentaju plovila od 2.000 – 8.000 eura tjedno plovila do 17 m.

Da smo preskupi svakodnevno su svjedoci skiperi koji voze goste na 7-dnevnim turama. Oni su ujedno i turistički vodiči jer preporučuju restorane, povijesne, kulturne zabavne sadržaje i aktivnosti. Kada je lijepo vrijeme nema problema, još uvijek se da naći lijepa uvala ili kutak gdje klijent može dožjeviti ljepotu hrvatskog Jadrana. Dočim se dohvate marine ili nekog organziranog sidrišta, do izražaja dolazi aljkavost naših djelatnika I sustava općenito.

Skiperi su na sličan način čistili obalu otoka Šćedra / Photo: Skiperi s Jadrana

NP Mljet – Platiš ulaznicu za 18-metarski brod i 8 ulaznica za 2.000 kn i dobiješ ovo

U zadnje vrijeme stječe se dojam da želimo otjerati prosječnog gosta a privući ekskluzivnu klijentelu. No stanje na terenu pokazuje upravo suprotno. Postoji cijeli niz primjera a najbolji je onaj u Nacionalnom parku Mljet. Cijena za katamaran 18 m (62 stope) s tri člana posade + 8 gostiju za sidrenje u nacionalnom parku uvali Polače iznosi 1.000 kn. Zatim, klijenti da bi vidjeli uže područje (jezera i samostan sv. Marije) NP Mljet, moraju platiti dodatnih 125 kn po glavi. Dolazimo do iznosa od 2.000 kn. To za klijenta koji plati brod 20.000 – 35.000 eura (koliko košta gore spomenuti katamaran), nije neki problem, ali problem je što je uvala puna smeća i gost se osjeća prevareno. Ako je želja da se podigne standard i privuče bolja klijentela, onda je minimum minimuma da se očisti ili bar redovito čisti smeće.

Ponavljamo, za ovakvog klijenta nije problem platiti 1000 kn ulaznicu za brod u NP Mljet ali se osjeća prevareno kada vidi smeće na obali. Ako želimo zadržati takvu klijentelu moramo se držati principa „Naplati ali i ponudi nešto“.

Skiperi su na sličan način čistili obalu otoka Šćedra / Photo: Skiperi s Jadrana

Prema riječima zaposlenika parka, smeće konstantno dolazi do uvale i oni to čiste, ali dojam je da to ne rade dovoljno često i dobro i to je činjenica! Također je problem odlaganja smeća s plovila. Ne postoji razrađen sistem. Postoji tek jedna lokacija 1 km od naselja Polače, neadvekatno označeno i neuredno. To bi zaista trebalo popraviti.

Svijest o ekologiji se mora podići na višu razinu. U posljednje vrijeme skiperi i ostali nautičari, uglavnom volonteri spontano čiste uvale i podmorje uvala, takve akcije se mogu vidjeti na objavama Facebooka putem privatnih profila. Da se ne radi samo o praznim riječima dokazuje ova fotografija gore. To je primjer koji trebamo slijediti.

No nije smeće jedini problem na Mljetu. Više u sljedećoj objavi, a do tad u fotogaleriji pogledajte kako Mljet izgleda danas.

Skiperi s Jadrana

* Stavovi izneseni u kolumnama, vašim vijestima i komentarima osobni su stavovi autora i ne izražavaju nužno stav redakcije portala Morski.hr *