REAKCIJA IZ NP MLJET: Svjesni smo problema s otpadom, ali navodi skipera su netočni!

Photo: Pixabay

MLJET – Nakon što su iz inicijative Skiperi s Jadrana tekstom i fotografijama  SKIPERI UPOZORAVAJU: Na Mljetu gosti plaćaju da bi gledali i čistili smeće!  kojeg smo objavili u srijedu 27. lipnja upozorila na problem otpada na Mljetu, stiže i reakcija iz Nacionalnog parka Mljet u kojoj između ostalog tvrde kako neki navodi skipera nisu točni. Njihov ispravak javne vijesti objavljujemo u cijelosti.

Poštovani,

I. Obraćamo Vam se ispred Javne ustanove “Nacionalni park Mljet” vezano uz objavu članka pod imenom objavljen 27.06.2018. na portalu www.morski.hr pod nazivom “SKIPERI UPOZORAVAJU: Na Mljetu gosti plaćaju da bi gledali i čistili smeće!” te molimo ispravku netočnih navoda u citatima:

 • Naš najjužniji nacionalni park sve više se pretvara u odlagalište otpada, izvještavaju nas skiperi
 • Platiš sidrište i 5 ulaznica 1.040 kn i dobiješ ovo,
 • Također je problem odlaganja smeća s plovila. Ne postoji razrađen sistem. Postoji tek jedna lokacija 1 km od naselja Polače, neadekvatno označeno i neuredno.

Svi citirani navodi potpuno su netočni, ničim dokumentirani, te usmjereni na nanošenje štete podnositelju zahtjeva.

II. Objavljenim člankom koji se temelji na neistinama povrijeđeni su ugled, čast i dostojanstvo NP Mljet i njegovih djelatnika i stoga Vas pozivamo da objavite ovaj ispravak kako bi se time barem donekle otklonile negativne posljedice spornog članka.

Slijedom navedenog, pozivamo Vas da sukladno čl. 40., 41. i 42. Zakona o medijima objavite sljedeći ispravak u cijelosti, na istom ili istovjetnom mjestu programskog prostora i na isti ili jednako vrijedan način na koji je objavljena i informacija čije se ispravljanje traži:

 • Svjesni smo problema s morskim otpadom te ulažemo iznimno velike napore u čišćenju istog, međutim čišćenje morskog otpada je samo saniranje problema, a ne i njegovo trajno rješenje.
 • Od travnja do lipnja 2018. godine, NP Mljet je organizirao 5 velikih eko akcija čišćenja podmorja te svakodnevno uz pomoć djelatnika i brojnih volontera čisti značajan dio priobalja. Na službenoj i Facebook stranici možete se informirati o svim našim akcijama čišćenja u proteklom razdoblju. Akcije čišćenja ćemo provoditi i dalje te o tome obavještavati javnost.Niže se nalaze poveznice s tekstovima o održanim eko akcijama čišćenja i drugim aktivnostima kroz koje educiramo stanovnike i posjetitelje o važnosti očuvanja okoliša:
  http://np-mljet.hr/svjetski-dan-zastite-okolisa-5-lipnja/
  http://np-mljet.hr/akcija-otklanjanja-otpada-iz-podmorja-i-s-plaza-np-mljet-mljet-clean-down-2018/
  http://np-mljet.hr/volonterski-programi-nacionalnog-parka-mljet-u-tijeku/
  http://np-mljet.hr/np-mljet-podrzao-humanitarnu-akciju-palcic-gore/
  http://np-mljet.hr/zelene-stope-u-novoj-akciji-na-otoku-mljetu/

  – Moramo napomenuti da se radi o cijeni ulaznice za plovilo, a ne cijeni sidrenja. Ulaznica za plovilo je doprinos trajnoj zaštiti, očuvanju i unapređenju NP Mljet kao najstarijeg morskog zaštićenog područja na Mediteranu. Od 2000. godine Nacionalni park Mljet naplaćuje ulaznicu za plovila koja se nalaze u akvatoriju Parku. Povoljniju cijenu ulaznice za plovilo je moguće ostvariti kupnjom iste putem webshopa NP Mljet i web shopa www.parkovihrvatske.hr.

  – Vezano za odlagalište otpada u mjestu Polače, molimo ispravku netočne informacije da se isto nalazi kilometar od samog mjesta, nalazi se na ulazu u samo mjesto. Navedeni deponij, sakupljanje i odvoz otpada s područja NP Mljet je pod nadležnosti lokalnog javnog poduzeća Komunalno Mljet. Možemo spomenuti kao informaciju da smo u pregovorima sa spomenutim poduzećem vezano uz prikupljanje otpada s plovila u akvatoriju NP Mljet.

S poštovanjem,

Ravnatelj,

Ivan Sršen, dipl. ing

Vaš komentar