CRES: Solarna elektrana na 17 hektara za opskrbu 2000 kućanstava

Foto: Pixabay

ORLEC/CRES – U Zagrebu je potpisan ugovor o gradnji solarne elektrane snage 6,5 megavata blizu Orleca, koja će biti najveća u Hrvatskoj.

Potpisnici su Primorsko-goranska županija, Samostan sv. Frane iz Cresa, te Hrvatska elektroprivreda (HEP). Franjevci su vlasnici terena, Županija je pripremila dokumentaciju za lokacijsku dozvolu, a HEP je investitor. Osim što će ovo biti najveća solarna elektrana u Hrvatskoj, bit će i prva koja neće biti integrirana u druge građevine. Mjesečno bi godišnje trebala proizvoditi oko 8,5 milijuna kilovatsati, što se obračunava kao potrošnja kakvu imaju 2000 kućanstava, piše portal Otoci.net.

Ukupna površina SE Orlec bit će 17 hektara, a bit će sastavljena od trinaest segmenata pojedinačne snage 500 kilovata. Inicijatori ističu da je omogućena ispaša ovaca unutar ograđenog područja, te nesmetan prolaz malih životinja.

Županija će kroz Regionalnu energetsku agenciju “Kvarner” nastaviti pratiti daljnje aktivnosti, a HEP treba izraditi glavni projekt, pripremiti ostalu dokumentaciju i osigurati financije za gradnju; investicijski troškovi procijenjeni su na približno 45 milijuna kuna. Franjevački će samostan HEP-u dati u zakup na 25 godina.

Nakon što su Marina Medarić (Županija), Zdravko Tuba (Samostan) i Frane Barbarić (HEP) stavili potpise na ugovor, bilo je riječi i o gradnji druge solarne elektrane kraj Orleca, snage 4,14 megavata.

Bojan Purić, Otoci.net