Novi meteorološki uređaji i kamere u Jezerima za izmjere podataka u moru i zraku

JEZERA/MURTER – Šibenik meteo je nakon testnog rada u svoj sustav uključio novu kameru instaliranu u Jezerima na Murteru. Kamera se sastoji od suvremene američke meteorološke postaje Davis Pro2 Plus opremljene standardnim senzorima za praćenje parametara zraka.

Instalirani uređaji pratit će i promjene temperature, vlažnosti i tlaka zraka, smjer i brzine vjetra, količinu oborina te dodatnim za mjerenje UV index-a, solarnog zračenja i isparavanja iz tla.

Uz meteo jedincu postavljena je i automatska sonda za mjerenje temperature mora što je ukupno 5 takva u sustavu Šibenik metea, kao i panoramska kamera na kojoj su implementirani meteorološki podaci.

Meteorološka postaja i sonda za mjerenje temperature mora postavljena je u krugu ACI marine, a smještaj kamere osigurali su Apartmani Irena vlasnika g.Karla Klarina.

Projekt postavljanja meteorološke opreme u Jezerima financiran je sredstvima koje udruga osigurala na natječajima od ACI d.d. i Općine Tisno, a vrijednost projekta je 20.000kn.

Podaci u realnom vremenu sa meteorološke opreme dostupni su javno na stranicama našeg portala i partnera, poručuju iz Šibenik metea.

I.B.