Pijani Čeh glisirao uz obalu pa ga otrijeznila visina kazne

Foto: Pixabay

ROGOZNICA – Četiri strana nautičara, samo tijekom jučerašnjeg dana u akvatoriju Rogoznice, prekršila su pomorske propise i na licu mjesta platili visoke novčane kazne službenicima Lučke ispostave Rogoznica, a jedan od prekršitelja je isključen iz prometa do otriježnjenja. Glavni problem u nautičkom prometu, koji je ovih dana prilično intenzivan u cijelom morskom prostoru Šibensko-kninske županije, sličan je onom u cestovnom prometu, piše Šibenski portal.

– Prekoračenje ograničenja brzine, odnosno glisiranje unutar 300 metara od obale najčešći je prekršaj i potencijalno najveća opasnost za sigurnost i živote kako nautičara, tako i kupača, kaže nam Ante Mijalić, kapetan Lučke ispostave Rogoznica.

VIDEO: Mađar glisira nekoliko metara od kupača pred očima policije!

Photo: mup.rh

Njegova posada u jučerašnjim cjelodnevnim patroliranjima zaustavila je dvojicu Čeha (31) i (57) i jednog Nizozemca (58) koji su glisirali preblizu obali i na licu mjesta im je naplaćena novčana kazna od 3.000 kuna.

– Prekršitelji najčešće ne protestiraju, odmah plate kaznu i uglavnom pozitivnim ocjenjuju našu brigu o sigurnosti svih na i u moru. Jučer smo najveću kaznu naplatili 27-godišnjem Čehu koji je zatečen u nedozvoljenom glisiranju, a prilikom kontrole utvrđeno mu je i 1,26 promila alkohola u organizmu. Platio je 9.000 kuna kazne i bio na prisilnom vezu do otriježnjenja, kaže Mijalić.

Ističe kako ove godine na moru imaju iznimno veliku gužvu i kako je u porastu broj turista koji na ljetovanje dovoze gumene čamce s jakim motorima, a često nisu upoznati s pomorskim pravilima ili ih ne poštuju.

– Kazne za nedozvoljeno glisiranje propisane su u rasponu od 500 do 15 tisuća kuna, a naša je procjena da su samo viši iznosi kazne ti koji će prekšitelje navesti da promisle dvaput prije nego udare po gasu. Jedino ukoliko je situacija takva da su zatečeni negdje izvan naseljenog područja i daleko od plaža kazna može biti nešto niža, kaže Mijalić.

Šibenski portal