DORH istražuje 3 Sirijca i 3 Hrvata zbog zagađenja Raškog zaljeva

Photo: Youtube/Screenshot/Kristina Macuka

PULA – Općinsko državno odvjetništvo u Puli podnijelo je kaznenu prijavu protiv tri sirijska, a proširilo je istragu na tri hrvatska državljanina zbog teškog onečišćenja Raškog zaljeva. 

Nakon što je Policijska postaja Labin 26. lipnja 2018. podnijela kaznenu prijavu protiv trojice sirijskih državljana 40, 32 i 34-godišnjaka, Općinsko državno odvjetništvo u Puli provelo je istog dana dokaznu radnju ispitivanja osumnjičenika te im odredilo mjere opreza zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili kazneno djelo onečišćenje okoliša, priopćio je DORH iz Pule.

Photo: Kristina Macuka

Osumnjičeni kapetan, upravitelj stroja i treći časnik

Postoji osnovana sumnja da su trojica osumnjičenika od 21. lipnja 2018. u 22,45 do 22. lipnja 2018. u 8,00 sati; protivno čl. 90. Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama, svjesni da može doći do istjecanja brodskog goriva pa pristajući na to; kao kapetan broda, upravitelj stroja na brodu i treći inženjer na brodu, počinili navedeno kazneno djelo.

Osnovano se sumnja da prilikom ukrcaja brodskog goriva iz kamionskih cisterni na teretni brod (zastava Libije), u luci Bršica (općina Raša) kao odgovorne osobe zadužene za ukrcaj goriva na brod nisu nadzirali radnju ukrcaja goriva, nisu poduzeli propisane, zaštitne i potrebite sigurnosne mjere (uspostavljanje VHF komunikacijskog kanala između broda i opskrbnog kamiona, podizanje crvene zastave tijekom operacije, zatvorenost odljeva na palubi) što je dovelo do istjecanja oko 3800 litara brodskog goriva iz pramčanog rezervoara u more. Uslijed toga je došlo do zagađenja velike površine mora i obale u mjestu Trget, kao i obale s istočne i zapadne strane Raškog zaljeva u općinama Barban i Marčana.

Oduzeti dokumenti i zabrana napuštanja Hrvatske

Svim su osumnjičenicima naložene mjere opreza zabrana napuštanja boravišta, privremeno oduzimanje putnih i drugih isprava za prijelaz državne granice te obaveza redovitog javljanja državnom tijelu.

U daljnjem tijeku postupka, bit će ispitan još jedan sirijski državljanin u svojstvu četvrtoosumnjičenika, dok će se po zaprimanju dopune kaznene prijave od Policijske postaje Labin provesti dokazne radnje ispitivanja trojice osumnjičenih hrvatskih državljana, zbog osnovane sumnje da su počinili isto navedeno kazneno djelo.

Photo: Romeo Ibrišević

Proširena istraga i na 3 Hrvata

Nakon što je Policijska postaja Labin podnijela dopunu kaznene prijave, Općinsko državno odvjetništvo u Puli-Pola donijelo je rješenje o proširenju istrage protiv trojice hrvatskih državljana 44, 29 i 59-godišnjaka zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela onečišćenja okoliša.

Postoji osnovana sumnja da su trojica osumnjičenika u noći 21./22 lipnja 2018. u luci Bršica (Općina Raša); protivno Zakonu o pomorskom dobru i morskim lukama, Pomorskom zakoniku i Pravilniku o rukovanju opasnim tvarima, uvjetima i načinu obavljanja prijevoza u pomorskom prometu, ukrcavanja i iskrcavanja opasnih tvari, rasutog i ostalog tereta u lukama, te načinu sprječavanja širenja isteklih ulja u lukama; svjesni da može doći do istjecanja brodskog goriva pa pristajući na to, počinili navedeno kazneno djelo.

Osnovano se sumnja da je da je 44-godišnjak kao odgovorna osoba za rad prijenosne pumpe i agregata koji službi za ukrcaj goriva na brod, a 29-godišnjak i 59-godišnjak kao vozači cisterne, prilikom ukrcaja goriva iz cisterni na teretni brod zastave Libanon, započeli i završili snabdijevanje broda gorivom priključivši cisterne na prijenosnu pumpu i dalje drugim crijevom koje vodi u rezervoar broda. Osnovano se sumnja da su to učinili bez da su prethodno uspostavili komunikacijsku vezu s odgovornim osobama na brodu i dobili odobrenje za ukrcaj goriva u brod. Opisano je dovelo do istjecanja oko pet tisuća litara goriva iz pramčanog rezervoara zbog njegove prepunjenosti u more uslijed čega je zagađena velika površina mora i obale u mjestu Trget, kao i obale s istočne i zapadne strane Raškog zaljeva u općinama Barban i Marčana, stoji u izvješću DORH-a.

PROČITAJTE JOŠ:

VIDEO/FOTO: TJEDAN POSLIJE KATASTROFE – Donosimo priču uzgajivača školjaka

FOTO GALERIJA – Uništeni Raški zaljev: “Evo što ostavljamo svojoj djeci!”

MINISTARSTVO: Uklanjanje onečišćenja mora u Raškom zaljevu uspješno se nastavlja

Eko incident u Raškom zaljevu: Posada nije poštivala procedure?

U tijeku sanacija onečišćenja i zabrana pomorskog prometa u Raškom zaljevu

EKOLOŠKI INCIDENT U RAŠKOM ZALJEVU: U more se izlile tone mazuta!

D.G.