Kreće realizacija projekta „Hrvatski centar koralja Zlarin“

Photo: Pixabay / Ilustracija

ZLARIN – Projekt uspostave Hrvatskog centra koralja Zlarin obuhvaća obnovu i uređenje kuća Šare i Kažerma. Kuća Kažerma funkcionirat će kao izložbeni prostor s uređenim stalnim postavom koji će uključivati prikaz ekosustava i zaštićenih vrsta šibenskog arhipelaga, tradiciju koraljarstva Zlarina i knjižnicu sa znanstvenim radovima i poezijom Vesne Parun. Cjelokupni stalni postav bit će opremljen suvremenim tehnologijama poput proširene stvarnosti, kinetičkih figura i drugih audio vizualnih atrakcija. Kuća Šare preuredit će se u edukacijsko istraživački centar s amfiteatrom i smještajnim jedinicama za istraživače i znanstvenike, izvijestili su iz Grada Šibenika. 

– Projekt nije vezan isključivo za koralje, već  i za revitalizaciju čitavog mjesta, a njegovom se realizacijom stvara platforma za bolji život na Zlarinu. Važno je da u ove aktivnosti bude uključena i lokalna zajednica sa svojim prijedlozima jer želimo da se  Hrvatski centar koralja Zlarin pozicionira na listi uspješnih projekata Grada Šibenika –  istaknuo je pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, poduzetništvo i razvoj Petar Mišura.

Photo: Wikimedia

Projekt vrijedan 24 milijuna kuna uključuje i znanstvena istraživanja

 

Projektom će se, također, uspostaviti i sustav praćenja kretanja posjetitelja, provesti monitoring koraligenske biocenoze, nabaviti električna plovila i vozila za prijevoz posjetitelja, izraditi set jedinstvenih suvenira HCK Zlarin, provesti edukacija o funkcionalnostima centra za djelatnike centra i partnere, razviti edukativni i turistički programi te razviti brand budućeg centra.

Ukupna vrijednost projekta je 24.127.147,50 kuna s rokom provedbe od 36 mjeseci, od čega je 13.332.404,97 kuna bespovratnih sredstava koje je Grad Šibenik ostvario iz fondova EU u okviru Operativnog programa “Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.“

Anita Babačić Ajduk, ravnateljica JU zaštićene prirodne vrijednosti Priroda Šibensko-kninske županije istaknula je kako će se kroz projekt raditi istraživanja cijelog akvatorija Šibensko- kninske županije s naglaskom na koralje, kao i edukacija djelatnika u turizmu o važnosti samih lokacija.

Predsjednik Mjesnog odbora Zlarin Antoni Biberica iskazao je zahvalnost gradskim vlastima što djeluju kao pokretači života otoka kroz podržavanje niza različitih, većih i manjih, projekata te dodao kako stanovnici Zlarina priželjkuju otvaranje novih radnih mjesta koja će, posebice mladima, omogućiti  ostanak na otoku, izvještavaju iz Grada Šibenika.

I.B.