Pokušao ublažiti opasnost bakljade, ali ga demantiraju snimke, vatrogasci i policija

Photo: Youtube/Screenshot/Jakov Đinđić/Thomas Scharner

TURANJ – Ovako su organizatori zamislili bakljadu kojom bi u obliku srca poslali nogometnoj reprezentaciji poruku ljubavi. 

Sudionik paljenja zabranjenih baklji pokušao sve demantirati

Podsjetimo, jučer je stotinjak osoba stiglo na otočić blizu Turnja s bakljama u rukama. Ubrzo nakon paljenja baklji, na otočiću je buknuo požar i ubrzo su ga izgasili DVD-a iz Svetog Filip i Jakova.

Jedan od sudionika događaja Jakov Đinđić pokušao je u subotu medijima demantirati evakuaciju s otoka ili čak da je uopće do požara došlo. Izjavio je kako je među okupljenima bilo desetak vatrogasaca s dvadeset brentača. Dodaje kako nije bilo požara nego da je izgorjelo desetak metara trave. Spomenuo je i da je događaj uredno prijavljen.

Đinđića demantiraju vatrogasci, policija i video snimka

No, kako doznajemo iz zadarske policije, događaj nisu službeno prijavili, već je organizator e-mailom samo najavio ovakav događaj, a istraga i dalje traje.

Osim dozvole policije, dozvolu za let i snimanje dronom je prethodno trebalo zatražiti i od Hrvatske agencije za civilno zrakoplovstvo kao i svjedodžbu za radove iz zraka ili druga odobrenja koja izdaje agencija. Uz ovo bilo je potrebno imati i odobrenje za snimanje od strane Državne geodetske uprave i to za svako pojedinačno snimanje. No kako je snimka snimljena u petak na večer, a na Youtube-u završila u subotu, a subotom pak ne radi ni jedna od ovih institucija (Povjerenstvo geodetske uprave i Ministarstva onbrane prije odobrenja snimke istu mora pregledati za što je rok 15 dana), malo je vjerojatno da organizator posjeduje ijednu od ovih dozvola.

Iz Javne vatrogasne postrojbe Zadar pojašnjavaju da ukoliko je u gašenju sudjelovao netko od prisutnih pripadnika vatrogasne postrojbe ili lokalnog DVD-a, to se automatski smatra vatrogasnom intervencijom.

A da nije baš gorjelo desetak metara trave, otkrila je nova snimka njemačkog turista Thomasa Scharnera, koji je ispod videa objavljenog na Youtube-u napisao: “Nakon spektakla bakljade, vatra je izvan kontrole. Srce otok kod Sv. Petra n/m gori u 20,15 sati.”

Treba li spominjati još da je izričito zabranjeno paljenje vatre na otvorenom od 1. lipnja do 31. listopada, kao i posjedovanje pirotehnike, u ovom slučaju bengalki?

Vjerujete li još u priču o dezinformacijama?

D.G.

ZAPALILI OTOK LJUBAVI: Pokušaj podrške vatrenima završio doslovno vatreno