Zbog devastacije Valovine, upućeno više kaznenih prijava mjerodavnima

Foto: Morski.hr

PULA – Prijave mjerodavnim ministarstvima, točnije inspekciji zbog devastacije Valovina krenule su i od Grada Pule. I udruga Zelena Istra mjerodavnima je uputila još jednu prijavu. Grad Pula prijavio je građevinskoj inspekciji odstupanje od ugovora o koncesiji.

Koncesija ne znači devastacija. Naprednije zemlje svoje plaže s koncesijom ili bez otvaraju građanima i čuvaju prirodom dano. To znaju građani, znaju u udruzi Zelena Istra, a znaju i u Gradu Puli. Koncesionar to vjerojatno zna ali ako upali, upali, kažu Puljani.

– Grad Pula je nakon alarma građana učinio prvi korak – prijavu. Prijavio je tvrtku ‘Warm up’ građevinskoj inspekciji zbog nasipavanja na pomorskom dobru, što nije obuhvaćeno građevinskom dozvolom. Uz to, Grad je zatražio od investitora očitovanje te traži od njega da sanira područje prema građevinskoj dozvoli odnosno ugovoru o koncesiji izjavio je za Hrvatski radio Giordano Škuflilć, mjerodavni pročelnik.

– Činjenica je da moramo poduzeti sve da bi zaštitili i obalu i građane i sve ono što dolazi s tim. Oni moraju dovesti u prvobitno stanje ono što je nasipano. Mi ćemo održati sastanak idući tjedan, i vjerujem da će biti kooperativni – dodaje Škuflić.

A Građani uz udrugu Zelena Istra nastavljaju.

– Nasip je zamutio vodu, onečišćenje su bageri sanirali no ne u potpunosti, pa će Puljani u nedjelju s početkom u 17 sati i 30 minuta očistiti svoju plažu; pozvani su svi. Istovremeno, i za to je danas je išla prijava inspekciji zaštite okoliša – kaže Dušica Radojčić iz Zelene Istre.

– Posla bi tu imala i Istarska županija, inspekcije zaštite prirode i okoliša, građevinska inspekcija, čak i komunalno redarstvo Grada Pule, zatim MUP, prometna policija te Lučka kapetanija i Lučka uprava. Mi smo ih još jedno podsjetili da je to njihov posao, da ih za to plaćamo i da bi trebali reagirati, nadam se da hoće – ističe Radojčić.

Zna se što je javno pomorsko dobro, poručuju građani. Popustiti kažu neće, a od mjerodavnih traže žurno postupanje.

Tatjana Kaštelan, Hrvatski radio