Policija: Organizatorima bakljade optužni prijedlog. Vatrogasci: Pamet u glavu!

Photo: Facebook/Vatrogasci - oni su naši heroji

ZADAR/SPLIT/MAKARSKA – Prema organizatoru bakljade koja je izazvala požar na otoku Galešnjaku upućen je optužni prijedlog sukladno Zakonu o zaštiti požara, potvrdio je za Morski.hr glasnogovornik zadarske policije Elis Žodan.

Kazne se za osobu koja izazove požar prema istom Zakonu kreću u iznosu od 15.000,00 do 150.000,00 kuna ili zatvor do 60 dana. Osoba koja izazove požar iz nehaja kaznit će se za prekršaj novčanom kaznom od 2.000,00 kn do 15.000,00 kn.

– Ne živimo u policijskoj državi, ali svejedno dok drugi navijaju i opuštaju se, pa neki i popiju, mi ćemo biti odgovorni i trijezni – poručuje Žodan.

Podsjećamo, na Galešnjaku se u petak na večer skupilo stotinjak osoba koji su paljenjem baklji htjeli napraviti koreografiju u obliku otoka, odnosno srca, kako bi poslali poruku podrške nogometnoj reprezentaciji na Svjetskom prvenstvu u Rusiji.

Photo: Youtube/Screenshot/Jakov Đinđić/Thomas Scharner

„Srce je vatreno, ali navijajmo pametno – pamet u glavu“

Epilog je ovo navijačke groznice podigla je zabrinutost i među vatrogascima, pa je Hrvatska vatrogasna zajednica pokrenula kampanju gornjeg naslova.

Tim povodom razgovarali smo s tajnikom operativno tehničkog stožera iz Hrvatske vatrogasne zajednice, Mariom Starčevićem koji tvrdi kako u osnovi imaju dobra iskustva s navijačima, no iskustvo s navijačkom pirotehnikom bazirano je na stadionima.

– Sad se sve ovo preslikalo na javna okupljanja, pa se u takvim slučajevima vatrogasci moraju angažirati u svrhu dežurstva. Podsjećam, apsolutno sve od pirotehnike je zabranjeno, izuzev određene vrste pirotehnike i to isključivo za vrijeme novogodišnjih blagdana. Naše iskustvo je da pirotehnika može napraviti veliko zlo, a u ovakvim slučajevima kao na Galešnjaku gdje je uz gomilu pirotehnike i dosta ljudi, kod zapaljenja može doći do ozljeđivanja ili ako nastane uski prostor između ljudi, stampedo i veća stradavanja – pojašnjava Starčević.

Navijajte na kulturan i zakonom propisan način

– Slično se događa i s puštanjem lampiona. Odat ćete nekome počast a istodobno ćete zapaliti neki prostor. Ako je pak okupljanje od javnog interesa, recimo planski paljenje vatre, korova i slično, u Istri imamo najbolja iskustva, tada mora biti pristutno nekoliko vatrogasaca uz vatrogasno vozilo. Naravno, ovdje govorimo o spaljivanju korova, zato apeliram na navijače Navijajte na kulturan i po zakonu propisan način. Već ste izazvali nekoliko požara, nemojte to raditi!

Photo: Facebook, JVP Šibenik

Vatrogasci podsjećaju na požare koje su izazvali nesmotreni navijači

Hrvatska vatrogasna zajednica krenula je stoga s kampanjom „Srce je vatreno, ali navijajmo pametno“ u kojoj podsjeća na štetu koju su pirotehnikom prouzrokovali navijači i precizne brojke.

Nakon utakmice između Hrvatske i Islanda, odigrane 26. lipnja, ispaljena signalna raketa je izazvala požar u Podgori. Na intervenciju je izašlo 18 vozila i 105 vatrogasaca iz DVD-ova: Podgora, Tučepi, Makarska, Promajna, Baška Voda, Brela i dislokacija Javne vatrogasne postrojbe Sisak.

I proslava pobjede nad Rusijom u subotu, 7. srpnja nije prošla bez intervencija za makarske vatrogasce. DVD Makarska je zaprimila dojavu o požarima na području poluotoka Osejava i Sveti Petar koji su također izazvani ispaljenim signalnim raketama. S obzirom na to da su požari izbili po jakoj buri, odmah je na teren upućeno 5 vozila i 15 vatrogasaca koji su sva 3 požara brzo stavili pod kontrolu.

Na otoku Galešnjaku, koji je zbog svog srcolikog izgleda postao jedan od hrvatskih simbola u turističkom svijetu, skupina navijača je u petak, 6. srpnja organizirala paljenje baklji za potrebe milenijske fotografije, kako bi na taj način poslali podršku reprezentaciji. Međutim, došlo je do požara koji su brzom intervencijom ugasili vatrogasci DVD-a Sveti Filip i Jakov.

Photo: Youtube/Screenshot

Hrvatska vatrogasna zajednica preporuča da bodrite našu reprezentaciju bez korištenja pirotehničkih sredstava. Požarna sezona je u tijeku, a ispaljena raketa ili drugo pirotehničko sredstvo može brzo zapaliti suho raslinje. Uz požare otvorenog prostora, mogući su i požari objekata ili prometnih sredstava izazvani pirotehnikom. Preporučamo organizatorima gledanja utakmica na otvorenom ili u ugostiteljskim objektima da pripreme sredstva za gašenje kako bi mogli brzo reagirati u slučaju požara. Ukoliko ipak dođe do požara, odmah zovite vatrogasce na 193.

D.G.

Pročitajte još i: Pokušao ublažiti opasnost bakljade, ali ga demantiraju snimke, vatrogasci i policija

ZAPALILI OTOK LJUBAVI: Pokušaj podrške vatrenima završio doslovno vatreno