Puljani prosvjedovali zbog devastacije poznate plaže

Foto: Boris Kačan

PULA – S transparentima “Javno, a ne privatno”, “Gradonačelniče gdje ste?”, “Pula – europska prijestolnica privatizacije” – više od stotinjak Puljana okupilo se u nedjelju popodne na velikoj prosvjednoj akciji koja je najavljena kao akcija čišćenja uvale Valovine.

S kanticama i lopaticama u rukama prosvjednici su iz mora trebali izvlačili tucanik koji je ovdje nanio investitor u sklopu nedavnih radova. No, od akcije čišćenja se ipak odustalo piše Glas Istre.

Kako je okupljenima pojasnila predsjednica Zelene Istre Dušica Radojčić jučer je došla u posjed dopisa Grada Pule kojim se investitoru – tvrtki Warm up, naložilo da u roku od 30 dana počisti sav tucanik koji je nanio u more.

– Već je jutros investitor dio podmorja čistio s bagerom. Mi im zato danas nećemo pomagati nego ćemo čekati da oni sve sami počiste. Ali sve, a to se ne može počistiti bagerima, već rukama. Vi gledajte što rade i prijavljujte. Očekujemo da počiste sve, poručila je okupljenima Radojčić navodeći da je u razgovoru s građevinarima doznala da je riječ o vrlo jeftinom materijalu – tucaniku koji je topljiv u vodi i zato u moru ostaje bijeli trag. Ovim je, kazala je estetika uvale nepovratno uništena.

Kao drugu dobru vijest, navela je da jedan od članaka ugovora o koncesiji propisuje da investitor mora biti gotov s radovima najkasnije do 10. srpnja 2018., a taj rok ističe sutra.

– Grad, ako to želi, sada ima nekoliko razloga da ukine koncesiju danu na čak 20 godina i vrati uvalu građanima, kazala je Radojčić…

B.Petrović, Glas Istre