Prije godinu dana postala UNESCO-v spomenik, sad kreću radovi obnove

Foto: Boris Kačan

ŠIBENIK – Počinju radovi na sanaciji i rekonstrukciji pristaništa i rampe morskog ulaza tvrđave sv. Nikole kojim, unatoč znakovima upozorenja, turisti svakodnevno ulaze na ovu morsku tvrđavu koja je točno prije godinu dana uvrštena na UNESCO-ov popis zaštićene svjetske baštine u sklopu Obrambenih sustava Republike Venecije u razdoblju od 15. do 17. stoljeća. Radovi koštaju 1,3 milijuna kuna, sredstva su osigurana iz županijskog proračuna, a trajat će 120 dana.

Kroz mjesec dana krenut će radovi na unaprjeđenju sigurnosti koje Ministarstvo kulture financira sa 400 tisuća kuna, a time će se osigurati pristup s morske strane, ali i tvrđava će se otvoriti posjetiteljima, piše ŠibenikIn.
U proteklih 12 mjeseci odobreno je i 2,6 milijuna kuna iz EU fondova za izradu projektne dokumentacije, potpisan je ugovor s Ministarstvom državne imovine s kojim je dodijeljena i vojarna Minerska na korištenje na 50 godina i ugovoren je projekt izgradnje i uređenja posjetiteljskog centra u Minerskoj, a ti radovi su vrijedni 26 milijuna kuna. Sve je to dio projekta valorizacije kanala sv. Ante koji je započeo uređenjem šetnice.
Ravnateljica Javne ustanove Priroda Šibensko-kninske županije, Anita Babačić-Ajduk, istaknula je kako su od 9. srpnja 2017. godine, kada je iz Krakowa stigla potvrda o uvrštenju sv. Nikole na UNESCO-v popis, napravljeno jako puno aktivnosti pa su ih danas i prezentirali.
Photo: ŠibenikIn
– Htjela bih istaknuti da je jako važno da je kanal proglašen buffer zonom tvrđave sv. Nikole pa se preklapaju prirodna i kulturna baština što će cijeli doživljaj podignuti na višu razinu. Bili smo na brojnim edukacijama i predavanjima, radili smo na međunarodnoj suradnji. Izrađen je konzervatorsko-tehnički elaborat za unutrašnjost tvrđave dok je za vanjski dio Ministarstvo kulture financiralo elaborat još u 2016. godini. Nastavili smo s arheološkim istraživanjima u kliještima tvrđave. Ušli smo u drugu fazu projekta za posjetiteljski centar, pokrenut je postupak javne nabave za projektnu dokumentaciju i kroz ljeto ćemo lansirati dokumentaciju za izradu plana upravljanja koji nam je uvjet i prema UNESCO standardima – kazala je Babačić-Ajduk te je dodala da je veseli što kad jednom dobijete EU sredstva za projektnu dokumentaciju, to je garancija da će biti odobrena sredstva za radove, a natječaj očekuju krajem 2019. godine.