Pripadnik HRM-a na zapovjednom brodu u operaciji “EU NAVFOR MED SOPHIA”

Photo: HRM

ZAGREB – Pripadnik Flotile Hrvatske ratne mornarice poručnik bojnog broda Darko Sabioni upućen je u ponedjeljak, 9. srpnja 2018. godine u operaciju potpore miru “EU NAVFOR MED SOPHIA”.

Uoči odlaska u operaciju, poručnika bojnog broda Darka Sabionija, koji će u Zapovjedništvu snaga operacije potpore miru “EU NAVFOR MED SOPHIA” od sredine srpnja preuzeti dužnost na zapovjednom brodu operacije, primio je zapovjednik Hrvatske ratne mornarice komodor Ivo Raffanelli, priopćili su iz Ministarstva obrane Republike Hrvatske.

U prigodnom obraćanju, zapovjednik HRM-a izrazio je zadovoljstvo dosadašnjim doprinosom pripadnika HRM-a u operacijama i misijama diljem svijeta te istaknuo: “Uvjeren sam da ćete nastaviti stopama vaših prethodnika te svoje zadaće obavljati profesionalno i predano, pokazujući ne samo svoju sposobnost, već i izvrsnost, po kojoj smo već odavno prepoznatljivi. Želim vam puno uspjeha u ovom profesionalnom izazovu, no, prije svega, siguran povratak u domovinu.”

Pripadnici HRM-a upućeni u operaciju “EU NAVFOR MED SOPHIA” / Photo: HRM / M. Siriščević

Poručnik bojnog broda Darko Sabioni rođen je 4. prosinca 1983. godine u Šibeniku. Diplomirao je na Pomorskom fakultetu u Splitu (smjer nautika) sa zvanjem inženjera pomorskog prometa. U Oružane snage RH pristupa 2008. godine. 2012./2013. završava Britannia Royal Naval College te 2016./2017. Naprednu časničku izobrazbu na Hrvatskom vojnom učilištu “Dr. Franjo Tuđman” u Zagrebu. U HRM-u je obnašao različite dužnosti, od kormilara, zapovjednika oružnog brodskog odreda do zamjenika zapovjednika desantnih brodova minopolagača. Oženjen je i otac dvoje djece. Poručnik bojnog broda Sabioniju ovo je prvo sudjelovanje u misiji potpore miru, u koju odlazi sa dužnosti zamjenika zapovjednika desantnog broda minopolagača DBM-81 “Cetina” gdje je nedavno uspješno položio ispitno taktičku vježbu za zapovjednika broda.

Operacija “EU NAVFOR MED SOPHIA” provodi se s ciljem sprječavanja krijumčarenja ljudi i izgradnje sposobnosti libijskih sigurnosnih snaga za sprječavanje ilegalnih radnji na moru te samostalnog djelovanja u provedbi dodijeljenih zadaća. Operacije i misije potpore miru koje provodi Europska unija u okviru Zajedničke vanjske i sigurnosne politike predstavljaju konkretan doprinos jačanju stabilnosti i sigurnosti Europe te obuhvaćaju široki raspon djelovanja, od humanitarnih zadaća i zadaća spašavanja, vojnog savjetovanja i pomoći, do prevencije sukoba i mirovne zadaće te zadaće borbenih snaga u upravljanju krizama, uključujući uspostavu mira. Pripadnici HRM-a u operaciji “EU NAVFOR MED SOPHIA” sudjeluju od rujna 2017. godine, priopćili su iz MORH-a.

I.B.