TRAJE POTRAGA: U Podvelebitskom kanalu nestalo Hrvat, pronašli njegov jet-ski

Foto: Pixabay

PAG – Od jutra traje opsežna pomorska, kopnena i zračna potraga za osobom, čiji nestanak su prijavili članovi njegove obitelji.

Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka), pokrenula je danas, 10. srpnja u 10.00h opsežnu spasilačko – potražnu akciju u koordinaciji sa Lučkom kapetanijom Zadar, Lučkom kapetanijom Senj i pripadajućim lučkim ispostavama Starigrad – Paklenica i Novalja te Pomorskom policijom Senj, Policijskom upravom Ličko – senjskom i Zadarskom, Obalnom stražom RH, Hrvatskom gorskom službom spašavanja (HGSS) i DVD Pag te civilnim jedinicama koje su se priključile traganju na moru i kopnu, priopćilo je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture.

Akcija je pokrenuta slijedom zaprimljene dojave o nestanku M.K. (rođen 1991. godine), državljanin Republike Hrvatske, a koji je jučer popodne sa sportsko – rekreativnim plovilom tipa ‘JET-ski’ pogonske snage 171 kW, Hrvatske zastave isplovio iz smjera Novog Vinodolskog prema Zrću, na otoku Pagu, odakle se posljednji puta telefonski javio prijateljima i članovima obitelji sinoć, 9. srpnja u 20.00h, od kada su sa njim izgubili svaki kontakt te su jutros (oko 10.00h) prijavili njegov nestanak.

Pomorska potraga odvija se u području Podvelebitskog kanala i Paškog arhipelaga, gdje je angažirana i kopnena potraga. U uvali Gorička, na istočnoj obali otoka Pag (preko puta Lukova Šugarja) danas u popodnevnim satima službenici Lučke ispostave Novalja pronašli su plovilo nestalog turista, u čijem spremniku su pronađene i osobne stvari nestaloga, no sa plovila nedostaje ključ za paljenje koji voditelji moraju nositi pričvršćen za narukvicu, stoga se pretpostavlja da je nestali u nekom trenutku pao sa plovila u more, a plovilo je nastavilo plutati do pozicije nasukanja.

Kopnenu potragu uz službenike Policijske uprave Zadarske predvodi i HGSS, čijih se 16 pripadnika sa dva psa tragača pretežito preorijentiralo na potragu u području današnjeg pronalaska napuštenog plovila.

MRCC Rijeka je u koordinaciji sa Obalnom stražom RH tijekom današnjeg dana u potragu angažirala i zrakoplov tipa ‘Pilatus’.

Vremenske neprilike isključene su kao mogući uzrok eventualne pomorske nezgode ili nesreće, a zbog koje bi nestali turist eventualno bio odbačen sa plovila u morem budući da su na moru vladali vrlo povoljni uvjeti.

Potražna akcija na moru trajat će do zalaska sunca te će se nastaviti sutra u svitanje, sukladno pripremljenome planu traganja, stoji u priopćenju Ministarstva mora.