U zadarskoj lučici Foša uz dvostruko poskupljenje veza, od sad samo drveni brodovi

ZADAR – U povijesnoj lučica Foša ostaje komunalni vez kojem najveća cijena može biti 200 kuna po metru dužnom, rekao je ravnatelj Davor Škibola u ime Županijske lučke uprave na stopostotno poskupljenje veza koji se ugovara na pet godina.

Odluku o povećanju cijena komunalnog veza u lučicama Jazine i Foša prije mjesec dana donijelo je Upravno vijeće Županijske lučke uprave, piše 057 info. To su dvije od 108 luka s kojima upravlja ŽLU, a  koje su sigurne i s najboljim uvjetima.

Nema mjesta za plastične brodove

Ne radi se o nikakvoj prekrivenoj namjeri da e tu dovedu nečije jahte, dodaje Škibola. Međutim, intencija ŽLU je da Foša postane muzej tradicijske brodogradnje na otvorenom. To znači da želimo premjestiti plastične brode u uvalu Bregdeti gdje planirano skoro uređenje obalnog zida, kao u Jazinama, a da u lučici Foša ostanu samo drveni brodovi, kazao je ravnatelj ŽLU.

Korisnici vezova s ugovorom dobit će nove uplatnice tek od iduće godine. Za one koji drže brodove u Foši to će biti poskupljenje od 100 posto dok za korisnike veza u uvali Jazine koja je uređena i ima pontone, poskupljenje je 50 posto. Umjesto sto, plaćat će 150 kuna po dužnom metru broda. Godišnje će to za brod od pet metara u Jazinama  iznositi 750 kuna a u Foši će biti 1000 kuna.

Pobuna je nastala od strane korisnika veza u Foši, nakon čega je uslijedila i politička reakcija nagovještaja izbacivanja tradicije u korist bogatih i moćnih.

057 info