Jubilarna 10. smotra i regata tradicijskih barki na jedra

Photo: Tomislav Budiselić

MOŠĆENIČKA DRAGA – Cilj projekta MALA BARKA 2 je turistička valorizacija pomorske, ribarske i brodograđevne baštine Sjevernog Jadrana kroz stvaranje novih turističkih proizvoda, čime se nastavlja uspješno proveden projekt MALA BARKA 1, a manifestacija u Mošćeničkoj Dragi pravi je primjer i dokaz njegovanja tradicije i kreiranja atraktivne turističke ponude.

Posebno će atraktivno biti revijalno jedrenje i smotra tradicijskih barki u plovidbi ispred rive sa svjetlosnim efektima i glazbom popraćeno komentarima uživo od strane predsjednika Ekomuzeja Mošćenička Draga, gospodina Roberta Mohovića, s opisima svake barke i njihovih posada.

Također, na placi i na rivi u Mošćeničkoj Dragi priređuje se ribarska večer MALA BARKA 2 s prigodnom ponudom jela i pića, dok obližnji restorani i konobe, tradicionalno nude jela na bazi autohtonih namirnica, ribe i plodova mora iz Kvarnerskog zaljeva. A jedinstvenom ugođaju tijekom sve tri večeri doprinijet će program pod nazivom “Claudio Frank i more”  akademskog slikara Claudia Franka, koji će slikati u ambijentu draške rive praćen zvukovima violine. Uz to, posjetitelji će moći pogledati prodajnu izložbu njegovih slika, ili u galeriji “La cisterna” posjetiti izložbu akvarela pod nazivom “Jedra Mediterana”, autorice Sonje Škalamere.

Zasigurno će prvi dan manifestacije završiti zadovoljstvom i organizatora, i svih sudionika, a večer će zaokružiti vatromet s mora uz glazbu.

Subota, 14. srpnja 2018., drugi dan manifestacije nastavlja se s izložbom i prezentacijom  tradicijskih barki koje sudjeluju na smotri i regati MALA BARKA 2, opremanjem tradicijskih barki te sajmom eko-etno proizvoda. Centralno događanje manifestacije bit će

Photo: Tomistrena

REGATA TRADICIJSKIH BARKI NA JEDRA

Neposredno prije starta regate, u 13:45 sati, održava se press konferencija za medije, na kojoj će direktorica TZ Kvarnera dr.sc. Irena Peršić Živadinov, predsjednik Ekomuzeja Mošćenička Draga dr.sc. Robert Mohović i načelnik Općine Mošćenička Draga gospodin Riccardo Staraj dati izjave o manifestaciji i projektu MALA BARKA 2.

Već sama živost na rivi i u moru ispred Mošćeničke Drage, užurbanost posada, ljepota sunčanog ljetnog dana i prepuna plaža gostiju atrakcija je i slika za oko koju ne treba propustiti. Vidjeti na jednom mjestu 40-tak barki koje s ljubavlju njeguju ti nasljednici vještina i prijatelji mora i svega što je uz more vezano, događaj je za pamćenje i ono što daje identitet i osnovu za bogatu turističku ponudu.

Kvarnerski guc, lovranski guc (gajeta), guc, pasara, batana, gajeta, leut i ostle veće barke, barke sa strmim jedrom, kategorije su u kojima će jedriti  posade sa cijelog Kvarnera, od Mošćeničke Drage, Krka, Lovrana, Nerezina, Raba, pa zatim Rovinja, Izole i drugih, koje će akvatorij ispred Mošćeničke Drage uz dobar vjetar pretvoriti u pravo borilište.

Najboljima se dodjeljuju pehari na još jednoj pravoj ribarskoj fešti uz druženje prijatelja mora u Mošćeničkoj Dragi, uz zabavne programe i vatromet, te glazbenu i poetsku večer uz Duška Jeličića Duleta i grupu Bonaca, a iz Komiže stiže Tonko Božanić, poznat kao Pepe kalafot.

U nedjelju, 15. srpnja 2018. nastavlja se s izložbama i prezentacijama te radionicama, a izdvajamo posebno zanimljivo navigacijsko jedrenje pod nazivom „Bordižamo za dušu i telo“ kao i jedrenje na tradicijskim barkama za djecu i posjetitelje. Večer će proteći u znaku glazbe i poezije uz koncert Vis Mareta, Voljena Grpca, Vivien Galete, Mateja Prpića uz pratnju Roberta Grubišića, te čakavski poetski performans Pepea kalafota iz Komiže. Zabavna mediteranska glazba i show na bini, uz sve ono što čini ribarsku večeru predivne Mošćeničke Drage, zasigurno će ostati u sjećanju gostima.

R.I.