Jubilarna deseta Palagruzona uspješno plovila usprkos problemima

Foto: Jurica Gašpar

KOMIŽA/PALAGRUŽA – Ovogodišnja jubilarna deseta Rota Palagruzonu ipak je plovila usprkos mnogim organizacijskim teškoćama i neverama, objavila ja na svojim Facebook stranicama Udruga Palagruza.

Rota Palagruzona 2018. započela je svoju plovidbu u petak 22.6. sa radionicama za mlade u organizaciji udruge Palagruza. Ove godine ugostili su djecu iz Osnovne Škole Vela Luke i Osnovne škole Petar Hektorović iz Starog Grada, a DVD Komiža je smjestio djecu u vatrogasni dom dok je Grad Komiža osigurao ručak i večeru u Ribljem restoranu. Hvala im na potpori i podršci radionicama za mlade kojima povezujemo naše otoke i potičemo mlade na druženje i očuvanje baštine.

Nastavak gradnja komiške gundule za Vela Luku

Glavni Cilj ovogodišnjih radionica udruge Palagruza bio je nastavak gradnje komiške gundule za Vela Luku koja se gradi uz suradnju Osnovne škole Vela Luka i udruge Šćiga iz Vela Luke. Radovi na ovoj gunduli započeli su prošle godine na Sv. Mikulu u komiži izradom i blagoslovom kolumbe , gradnja je nastavljena tijekom gostovanja Udruge Palagruza na Festivalu mora „Escale A Sete“ u Francuskoj, a sada su u okviru rote palagruzone završena sva rebra vela lučke gundule te je gundula dovedena u u šest. U okviru ovih radionica također su nastavljeni radovi na još jednoj gunduli koju su započela francuska djeca u gradu Sete te se nadamo da će i taj brod biti završen ove godine i doniran nekoj od organizacija za očuvanje maritimne baštine.

Photo: Rota Palagruzona/Facebook

Kako bi mladi upoznali gundulu u popodnevnim satima Udruga Palagruza je organizirala treninge veslanja i pripreme za regatu „Gundula Palagruzona „ . Radi spriječenosti komiške djece koja su u subotu sudjelovali na vatrogasnom natjecanju u Splitu regata je pomaknuta za nedjelju.

Također je na žalu Jurkovice u organizaciji Udruge Palagruza pripremljena jedrilica optimist i tri komiške gundule, kako bi svi mladi za vrijeme trajanja festivala mora rota palagruzona mogli probati jedrenje i veslanje. Škola jedrenja i veslanja se odvijala pod budnim okom starog morskog vuka Andrije Stanojevića-Mateza.

U subotu u večernjim satima Udruga Palagruza je u komuni otvorila izložbu fotografija našeg fotografa Borisa Kragića, „Gundulom i kuhinjom po Europi – Festival mora Escale A Sete“ . Izložbu je otvorila ravnateljica OŠ Petar Hektorović iz starog Grada.

U nedjelju natjecateljski dan započeo Palagruškom marendom u Jurkovici ispred Maltezove kuće, a za tu prigodu je naš kuhar Ante Murić-Žmurak pripremio odlične komiške pogace. Za regatu „Gundula Palagruzona“ prijavilo se šest ekipa: Neptuni, Luški gundul, Škarpine, Vukovi, Doktorice i Cickoti, a pobjedu je odnijela Komiška ekipa „Cickoti „ , druga je bila Velaluška ekipa „Luški gundul“ i na trećem mjestu odlična ekipa Stograjskih cura „Doktorice“.

Čestitamo svim ekipama na odličnom veslanju i sportskoj borbenosti , Hvala našim sucima Maltezu i Teu koji su pošteno popratili regatu .

Brojne poštekoće

Revijalnu plovidbu do Svetog Andrije zakazanu za srijedu smo na žalost morali otkazati radi tehničkih problema u organizaciji i podršci na Svetom Andriji. Naime ovogodišnje druženje trebalo se održati u dunjim kućama, ali radi obaveza vlasnika nismo bili u mogućnosti to odraditi kako smo planirali pa smo sudjelovanje Udruge Palagruza bili prisiljeni otkazati. Zahvaljujući Darku Zankiju brod Odyseus i Leute moj su otplovili na Svetac te im se kasnije priključila i falkuša Palagruža. Darko je kao pravi domaćin u gurnjim kučama za sve goste nesebično pripremio ručak, veliko Hvala Darko.

Photo: Rota Palagruzona/Facebook

Rota Cicibela započela je svoju plovidbu odlaskom brodova i gostiju na Biševo, gdje je u uvali Porat održano više predavanja u organizaciji Ars Halieutike, a regata „Rota Cicibela“ startala je iz porta put Komiže sa tri falkuše, a najbrža od njih je bila falkuša Comesa Lisboa.

Došao je i dan odluke , ali na žalost već nakon prvog sastanka kapetana i regatnog odbora bilo je jasno da vremenske prilike neće dopustiti odlazaka na Palagružu, također je bilo upitno i jedrenje do alternativne rute u pravcu Brusnika. U konačnosti većina posada se odlučila da se odustane od regate te da se revijalno jedri ispred Komiške vale dok to vremenski uvjeti budu dopuštali, jer se očekivalo nevere sa pljuskovima i pojačanja tramuntane.

Kraljica mora je sa gostima krenila na plovidbu oko Biševa , a Udruga Palagruza je uz potporu posade Kraljice mora i naših kuhara Kalambere i Šimeta Palagruze pripremila čuveni brujet na fažol. Za zabavni dio tijekom plovidbe pobrinuli su se naši gosti iz udruge Esacale A Sete koji su nas oduševili njihovom tradicionalnom muzikom i pjesmom, a naš stalni gost na Roti palagruzoni Bartul Dulčić nas je fascinirao svojim recitalima.

Iako nismo bili na Palagruži njen duh i ambijent Papine vecere je bio sa nama, bilo je to kao i uvijek predivno druženje uz pjesmu , razgovore o novim idejama za očuvanje maritimne baštine , dogovori za nove susrete.

Utješna završna Noć sardele

Grad Komiža i Turistička zajednice Komiže organizirali su završnu „Noć sardele“ u okviru koje su dodijeljene jubilarne nagrade i zahvalnice za dugogodišnje sudionike festivala mora Rota palagruzona kao i nagrada za pobjednika regate Rota Cicibela. Večer se nastavila koncertom trija Gušti i vatrometom na komuni. U organizaciji Grada Komiže i Turističke zajednice Komiža održano je natjecanje u pripremi jela od srdele, te je žiri odabrao najbolje jelo od srdele, a pobjedu je zasluženo odnio restoran Fabrika za odlične poplete od srdela. Na žalost količina pripremljenih jela nije bila dostatna za sve posjetitelje .

Miro Cvitković, Udruga Palagruza