PISMO FIFA-i IZ HRVATSKE: “Neka u finalu SP-a pjeva Mišo Kovač!”

Photo: Screenshot/Facebook

SPLIT – Veliki dan za Hrvatsku kad nogometna reprezentacija u Moskvi na stadionu Luzniki, igra finale Svjetskog nogometnog prvenstva s Francuskom, bio je povod i jedne zanimljive ideje. Splitski gradski vijećnik Martin Pauk pisao je, naime predsjedniku FIFA-e Gianniju Infantinu, ali ne pohvale ili pokude, već je imao jednu zamolbu – Neka u finalu pred cijelim svijetom zapjeva „najveći hrvatski pjevač svih vremena, Mate Mišo Kovač“ Tim povodom pitali smo Pauka odakle ideja za ovakvu poruku i drži li da će je netko shvatiti ozbiljno?

– FIFA je ozbiljna organizacija čiji protokoli su određeni mjesecima unaprijed. Teško je za očekivati da će u zadnji trenutak prihvatiti ovakvu molbu, ali teško je bilo i prije par mjeseci očekivati Hrvatsku u finalu, pa je opet došla do kraja. Obzirom da je molba poslana tek u petak u poslijepodnevnim satima, nismo još uspjeli saznati je li informacija došla do Miše. Kad sazna, znamo kakva će biti njegova reakcija – raširit će ruke! – odgovorio nam je Martin Pauk, a pismo koje je poslao FIFA-i prenosimo u cijelosti.

Mate Mišo Kovač na mnogo načina predstavlja živuću hrvatsku legendu. Njegove su balade duboko uklesane u prošli i sadašnji način života u Hrvatskoj. Mnoge ljude i sportaše upravo njegove pjesme ohrabruju, motiviraju i tješe.

Gospodin Kovač nije samo pjevač. On je također mađioničar. Potreban je samo jedan trenutak do njegove čarolije – on jednostavno prestane pjevati, podigne obje ruke u zrak u obliku orla i odjednom sva publika neumorno počne pjevati, dok god on drži ruke u zraku. Urbana legenda kaže je godpodin Kovač jednom došao na koncert, bacio mikrofon, podigao ruke u zrak i publika je sama otpjevala cijeli koncert.  

Savjetujem da provjerite sve ove činjenice s Vašim prijateljem, gospodinom Zvonimirom Bobanom i ostatkom hrvatskih nogometnih autoriteta koje cijenite.

Svrha ovog pisma je uvjeriti Vas da napravite iznimku u protokolu finalne utakmice i dozvolite gospodinu Miši Kovaču da otpjeva jednu od svojih domoljubnih ljubavnih balada nakon utakmice, bez obzira na rezultat. Znamo da kršenje protokola nije očekivano od prepoznatljive osobe poput Vas, ali možemo se svi složiti da je Hrvatska već prekršila sva pravila nogometa, ušašvi u finale na ovakav način.

Molim, javite ako odlučite udovoljniti ovom zahtjevu, da imamo dovoljno vremena pripremiti dolazak gospodina Miše Kovača na finalnu utakmicu.“

Photo: Facebook

Jurica Gašpar

Vaš komentar