Big Om otvara sezonu Big Game Fishinga

Photo: PR

NJIVICE – Predstojeći vikend, 20. i 21. srpnja 2018. u Njivicama će se održati prvo ovogodišnje Županijsko natjecanje u lovu na veliku ribu. Područje lova bit će akvatorij kvarnerskog zaljeva, a kopnena baza organizatora (Klub za sportski ribolov na moru BIG OM) na Plavoj terasi. U suradnji s Oceanografskim institutom u Splitu sklopu MINI BIG OM-a tijekom petka (20. srpnja) održat će se i lov na tunu u znanstvene svrhe kojega je iniciralo Ministarstvo poljoprivrede i ribarstva s ciljem utvrđivanja realnog stanja tune u sjevernom Jadranu.

Klub za sportski ribolov na moru BIG OM već godinama postiže rezultate svjetskih razmjera u disciplini lova na veliku ribu i uspješno ostvaruje prvotno postavljenje ciljeve, i to isključivo volonterskim radom članova Kluba. I dok se mnoga natjecanja ovoga tipa duž Jadrana gase, mi u drugom desetljeću djelujemo s još većim entuzijazmom i daleko opsežnijim planom rada s nizom novih događanja, a jedan od noviteta kojega smo pokrenuli lani – upravo je pred nama.

U suradnji sa svojim strateškim partnerima Hotelima Njivice, sezonu big game fishinga u 2018. godini otvaramo Županijskim natjecanjem u lovu na veliku ribu koje će se održati 20. i 21. srpnja u Njivicama na otoku Krku.

Lov na principu “ulovi i pusti”

Na organizaciju ovog natjecanja potaknuo nas je interes domaćih posada koje su tijekom proteklih godina izrazile želju upravo za jednodnevnim tipom natjecanja tijekom ljetnih mjeseci. Cilj natjecanja je potaknuti mlađe domaće ribolovce da se uključe u BIG OM, da usavrše svoju ribolovnu tehniku i da se bolje upoznaju s pravilima sportskog ribolova. U želji da natjecanje bude dostupnije, sudjelovanje je besplatno, a posade se mogu prijaviti putem e-maila, telefona ili u petak 21. srpnja neposredno prije otvorenja natjecanja. Lov na veliku ribu održat će se u akvatoriju Kvarnerskog zaljeva prema svim pravilima big game fishinga, a lovit će se prema principu catch and release.

Manifestacija će kao dodatni turistički sadržaj biti dostupna i turistima. Središnje mjesto događanja na kopnu je atraktivni ambijent Plave terase gdje će se održati, vaganje uz bogat večernji zabavni program.

Znanstveni lov na tunu

U sklopu županijskog natjecanja članovi KSRM-a BIG OM Omišalj sudjelovat će i u znanstvenom istraživanju i utvrđivanju realnog stanja tuna na području sjevernog Jadrana koje provodi Oceanografski institut iz Splita, a sve s dozvolom Ministarstva poljoprivrede i ribarstva.

Potaknuta povećanim brojem tuna, Europska komisija odlučila je korigirati dozvoljene kvote za izlov te velike ribe u Jadranu, a sve u skladu s brojčanim stanjem tuna na terenu. U cilju “prebrojavanja” tuna, Ministarstvo poljoprivrede i ribarstva, odnosno Uprava za ribarstvo odobrila je za navedeni događaj posebnu kvotu izlova tune od 1000 kilograma.

Znanstveni lov održat će se dan uoči MINI BIG OM-a, u petak 20. srpnja, a moći će sudjelovati samo članovi našega Kluba (80-ak članova). Svaka posada imat će pratnju znanstvenika sa splitskog Oceanografskog instituta, a ulovljene tune moći će se koristiti u osobne svrhe.

Detalj s prošlogodišnjeg natjecanja / Photo: PR

PROGRAM NATJECANJA

20.07.2018.

do 19:00 – dolazak ekipa u Njivice i akreditacije

20:00 – svečano otvorenje natjecanja

20:30 – sastanak voditelja ekipa sa sucima i organizatorima

21,00 – večera za natjecatelje i uzvanike, zabava i druženje

21.07.2018.

07:00 – dostava ješke na brodove

07:10 – pregled brodova i ovjera Liste ulovljenih primjeraka (do 07:45 h na mulu)

08:00 – zajednički linijski start svih natjecatelja

09:00 – “udice u moru” – početak ribolova

17:00 – “udice iz mora” – završetak ribolova

do 18:30 – povratak natjecatelja u luku

18:30 – predaja videozapisa i verifikacija ulova

19,00 – vaganje i bodovanje ulova

20:00 – svečanost proglašenja pobjednika 21:00 – večera za natjecatelje, zabava i druženje

I.B.