Zadar sprema spektakl za svoje Vatrene! Postaju i počasni građani?

ZADAR/OMIŠ – Poseban razlog slavlja zbog uspjeha hrvatske nogometne vrste u Rusiji je u Zadru. Iz tog su grada naime čak četiri igrača ove vatrene nogometne generacije.

Spektakl za četiri vatrena Zadrana 

Zadar nestrpljivo očekuje dolazak svoja četiri srebrna sina; Luke Modrića, Danijela Subašića, Šime Vrsaljka i Dominika Livakovića. Nesumnjivo, bit će to najveći i najvatreniji doček koji je ovaj grad ikada vidio.

Program dočeka počinje u zadarskoj luci u uvali Jazine u 20 sati. Zadarski Vatreni do Foruma će doploviti jedrenjakom Branimir koji će se kretati uz gradski most, zatim duž Liburnske, Istarske i Obale kralja Petra Krešimira IV. Prigoda je to da svoje prve čestitke Vatrenima uputite upravo s obale cijelog Poluotoka.

Grad Zadar upućuje poseban poziv svima koji žele sudjelovati u morskom defileu sa svojim plovilima, da do 20 sati budu u akvatoriju između lukobrana (đige) i kupališta Marex, vodeći računa o uvjetima plovidbe i neposredne blizine lučkog područja.

Nakon što se reprezentativci iskrcaju na gatu Obale kralja Petra Krešimira IV, svečani program se nastavlja na Forumu od 21 sat.

Iz organizacije upozoravaju kako nije dozvoljeno snimanje dronovima na čitavom području odvijanja događaja radi angažmana zračnih snaga Hrvatske vojske te je zbog navedenog letačkog programa izričito zabranjeno korištenje bilo kakvih raketa i priotehničkih sredstava. Povodom održavanja svečanog programa od 18 sati nadalje bit će uspostavljena posebna regulacija prometa, a vrijedit će ovisno o prilikama na terenu sukladno odluci policijskih djelatnika PU Zadarske.

U programu dočeka sudjelovat će svi koji se nađu na navedenoj ruti oko cijelog Poluotoka i na Forumu, pa je preporuka da dođu odjeveni u dresove Hrvatske i s hrvatskim zastavama.

Inicijativa za počasne građane

Već je krenula inicijativa da se četvorku proglasi i počasnim građanima Donatova grada. Inicijator je Mladen Malik, vlasnik portala E-Zadar koji nam pojašnjava:

– Već samim dosegom ulaska u finale, osjetio sam potrebu i želju da ti dečki koji su nas toliko dostojno reprezentirali na Svjetskom prvenstvu i kroz nogometnu vještinu i kroz ljudsko dostojanstvo. Ti dečki su nas zaista maksimalno učinili ponosnima i moj nekakav osobni dojam, s čim su se jednoglasno složili svi u redakciji, je da ti dečki zaslužuju da ih gradske i županijske institucije Grada Zadra i Zadarske županije dodijele priznanja, da ih se proglasi počasnim građanima Grada Zadra, odnosno Zadarske županije.

Photo: Boris Kačan

Upitno slavlje u Splitu, ali ne i u Omišu

Malo je očekivati da će umorni igrači nakon iscrpljujućeg prvenstva, brojnih produžetaka i cjelodnevnog slavlja u Zagrebu, raditi turneju po Hrvatskoj. Tako doznajemo kako postoji mogućnost da će slavlje u Splitu otpasti. Ipak, igračima se doček sprema na njihovim rodnim grudama.
Upitno stoga nije da će Omiš dočekati svog Ivana Perišića u srijedu u 19 sati. U utorak u jutro se sastaje organizacijski odbor, kad će se znati više detalja za doček koji će se dogoditi u Borićima.
D.G.