Nevrijeme na Krapnju odnijelo život ribaru

Foto: MUP

KRAPANJ – Nevrijeme koje je sinoć zahvatilo šire šibensko područje odnijelo je nažalost i ljudsku žrtvu. Kod Krapnja je u more upala osoba čije je tijelo nešto kasnije i pronađeno.

– Postaja Pomorske policije u utorak 16. srpnja oko 23.30 zaprimila je dojavu da je kod otoka Krapnja s ribarice u more pao čovjek. Na mjesto događaja stigla je Lučka kapetanija i policijsko plovilo. Nakon traganja za osobom tijekom noći pronađeno je tijelo stradalog,’ – potvrdila je Sanja Baljkas iz PU Šibensko–kninske.  Policijski izvidi su u tijeku.

Smrt ribara potvrdili su i iz Ministarstva

Jedna osoba, nažalost, poginula je noćas u padu sa ribarskog broda u Šibenskom akvatoriju, kao posljedica jakog i iznenadnog nevremena na moru.

Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) izvijestila je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture o pogibelji ribara, N.N., državljanin Republike Hrvatske (rođen 1950. godine – detaljniji osobni podatci trenutno nedostupni), koji je smrtno stradao tijekom ribarenja u Zlarinskom arhipelagu, kao član posade ribarskog broda ‘Vicenza’, Hrvatske zastave.

Dojava o nestanku člana posade ribarice nakon njegova pada u more u MRCC Rijeka zaprimljena je sinoć, 16. srpnja u 23.24h, slijedom čega je u koordinaciji sa Lučkom kapetanijom Šibenik pokrenuta koordinirana potražno – spasilačka akcija prema nestalom. Uz spasilačka plovila LK Šibenik, Pomorske policije Šibenik u potragu su se pridružile posade nekoliko mjesnih brodica te Hrvatski ribarski brodovi ‘Hlap’, ‘Moja Roža’, ‘Kraljica mira’ i ‘Albatros mali’ te djelatnici tvrtke ‘EmergenSea’.

Središnjica je u 03.01h zaprimila dojavu članova posade jedne od brodica uključenih u pomorsku potragu za nestalim ribarom, koji su pronašli utopljenika se ribarice, nažalost preminulog, u moru na poziciji sjeveroistočno od Žaborića, kamo su odmah upućena plovila LK Šibenik, a o pronalasku je obaviještena i Pomorska policija Šibenik, čiji službenici su u nastavku preuzeli sve daljnje radnje vezano uz stradalog ribara.

Temeljem trenutno javno dostupnih podataka u okviru očevida o uzrocima ove tragične pomorske nesreće, koju provodi Lučka kapetanija Šibenik u suradnji sa Policijskom upravom Šibensko – kninskom, ribaricu je tijekom plovidbe Zlarinskim arhipelagom zahvatio jaki udar bure, pri čemu se ribarica nagnula, a mreže su dijelom pale u more, zbog čega su dva ribara na palubi prešli pomoćnu brodicu u namjeri da pokupe mreže iz mora, pri čemu je smrtno stradali ribar pao u more i, prema navodu drugog člana posade, nije se uspio prebaciti na brodicu te je nestao iz vidokruga, slijedom čega je pokrenuta potraga.

Sva daljnja izvješćivanja javnosti o ovom slučaju u policijskoj su nadležnosti.

Od drugih događaja tijekom noći sa 16. na 17. srpnja (u vremenu od 22.00 do 04.00h) zbog naglog pogoršanja vremenskih prilika na području sjeverne, srednje i južne Dalmacije zabilježeno je oko 30 pomorskih nezgoda, koje su rezultirale uglavnom sa manjom ili većom materijalnom štetom na plovilima, bez stradalih i onečišćenja mora, a o poduzetim spasilačkim aktivnostima prema plovilima i posadama službenici kapetanija i njima pripadajućih ispostava u Zadarskom, Šibenskom, Splitskom i Dubrovačkom području nadzora sigurnosti plovidbe izvjestili su ili upućuju izvještaje prema MRCC Rijeka.

Tijekom današnjeg dana biti će izvršena najvećim dijelom komercijalna odsukavanja plovila nastradalih u nevremenu, izvještava Ministarstvo mora., prometa i infrastrukture.

D.G.