POMORSKA BITKA – Mlečani još jednom poraženi u Bakru

Photo: PR

BAKAR – U sklopu Margaretinog leta u Bakru je 14. srpnja održana još jedna spektakularna Pomorska bitka povodom proslave Dana Grada. Riječ je o rekonstrukciji povijesnog pomorskog napada kada su Mlečani  1616. godine, po posljednji put, bezuspješno pokušali osvojiti Bakar. A što se točno dogodilo?

Dalekog 8. kolovoza 1616. Mlečani dolaze u Bakarski zaljev s čak 20 galija, a dio njihove vojske se iskrcava na kopno i s leđa napada grad. Hrabra posada Kaštela s kapetanom Ivanom Budačkim brani Bakar unatoč kiši ispaljenih topovskih kugli. Bitka je riješena dolaskom tri stotine mladića iz Rijeke koji dolaze preko Svetog Kuzma na Kalvariju iznad Bakra te napadaju Mlečane iskrcane na kopnu. Potom iz Kaštela uspješno pogađaju zapovjedni Mletački brod; mladi zapovjednik flote pogiba, a nepobjediva mletačka mornarica konačno i zauvijek napušta priobalne vode Hrvatskog primorja!

Uz pucnjeve s jedrenjaka te pušaka, kubura i topova s obale, vatrene buktinje, vodene bombe i dimne efekte tisuće posjetiteja još jednom je dožvjelo originalnost doživljaja prave pomorske bitke.

Photo: PR

Osim u njenoj rekonstrukciji uživali su i uživopisnom mimohodu povijesnih vojnih postrojbi, spektakularnom vatrometu nad Bakarskim zaljevom, sajmu autentičnih proizvoda te bogatoj gastro ponudi i zabavnom programu.

No, kako sve ne bi ostalo samo na sadržajima namijenjenim odraslima, Turistička zajednica Grada Bakra ove je godine tim sadržajima odlučila dodati i sadržaj za djecu i pokazati da i baština može biti pretočena u zabavu za djecu u kojoj podjednako uživaju i djeca i roditelji.

Photo: PR

U prekrasnom Gradskom vrtu pod stablima kestena s pogledom na sva važna događanja i u nekoliko zanimljivih kutaka mališani su pronašli zabavu i igru inspiriranu povijesnom i kulturnom baštinom pod nazivom Mala Pomorska bitka čiji je sponzor bila Ina.
U Raspričanom kutku djeca su saznala sve o Mlečanima i njihovim razlozima za napad na ponosni Bakar koji nisu nikad osvojili i to u priči koju im je ispričala profesionalna pripovjedačica Srebrenka Peregrin dok im je o prošlosti Bakra pričala odgojiteljica iz bakarskog Dječjeg vrtića Fijolica, odgojiteljica Josipa Lazarević. Nakon svake priče uslijedio je kviz, a točni odgovori bili su nagrađeni poklon paketićima. U Razigranom kutku djeca su saznala i isprobala kako su izgledale igre malih Bakrana u prošlosti, ali i zaigrala memory igru “Bakarske sličice”. U Edukativnom kutku čekala ih je radionica s hrvatskim autentičnim igračkama (HAI) kojima su podarili svoj kreativni pečat, a u Kreativnom, bojanke s motivima Pomorske bitke i bakarskih znamenitosti te bojanke sponzora Ine. Predah od aktivnosti u svakom kutku Gradskog vrta, djeca su naravno, pronašla ne na klupama nego na obližnjem dječjem igralištu. Prije polaska svatko je napravio fotografiju za pamćenje u Fotokutku u kojem su roditelji dobili priliku biti pripadnici Gradske straže Bakar, a djeca mala gusari!