Regata Civitanova-Šibenik: Preko Jadrana jedri 20 posada

Photo: Facebook/MarcoZanini

CIVITANOVA/ŠIBENIK – Tradicionalna regata od talijanskog grada Civitanova do Šibenika startat će u četvrtak, 19. srpnja po osamnaesti put, kada će s obale Italije prema Krešimirovom gradu krenuti zasad više od dvadeset prijavljenih jedrilica. Na regati će sudjelovati i tri hrvatske posade, posada Grada Šibenika, Jedriličarskog kluba Val, a ove godine sudjeluje i naš olimpijac Ivica Kostelić koji je jučer s Komiže isplovio prema Civitanovi.

– Ove godine naša tradicionalna regata od Civitanove do Šibenika održava se po osamnaesti put i namjera nam je dok smo živi nastaviti s ovom prekrasnom pričom koja je započela još 2000. godine. Zasad je prijavljeno više od dvadeset talijanskih jedrilica, a šibenske posade su sretno stigle u Civitanovu od kuda će regata startati u četvrtak između 11 i 15 sati, ovisno o vjetru. Prve jedrilice u Šibeniku očekujemo u petak rano ujutro. Smisao ove regate je da se Talijani i Hrvati kroz sport i zabavu sprijatelje tako da nastavljamo u tom duhu – ispričala je za ŠibenikIn Maria Rita Rando Baranović, predstavnica Generalnog konzulata Republike Italije u Šibeniku.

Dvije šibenske posade sretno su stigle u Civitanovu, unatoč nevremenu. Posadu jedrilice Pika čine Hrvoje Duvančić, Ante Galić, Tihomir Paškov, Jakov Paškov, Miro Škugor, Željko Dubovečak, Ivan Soža i Emil Lemac, a posada jedriličarskog kluba Val stigla je na jedrilici Anđela X na kojoj među ostalima jedre Mate Iljadica Rapo, Friganović i Lorenzo Marenzi, dok je Ivica Kostelić s Komiže krenuo jučer prema Italiji.

Photo: Grad Šibenik

Regata službeno iz Civitanove starta u četvrtak, a prve jedrilice uplovit će u Šibenik u petak rano ujutro. U petak će biti održana i svečana večera ispred hotela Jadran nakon čega, u subotu, slijedi navigacijska regata oko šibenskog arhipelaga koju organizira JK Val.

– To je već uhodana priča, start  navigacijske regate je u 11 sati, regata traje oko tri sata, a jedri se oko šibenskog arhipelaga, tri sata jedrenja, cilj je druženje i obilazak naših otoka, a navečer će biti dodijeljene nagrade najboljima – kazao je predsjednik JK Val Denis Marinov.

Šibenik i Civitanova su bratimljeni gradovi, a ova regata postala je već tradicionalna. Šibenska delegacija predvođena gradonačelnikom Željkom Burićem i direktorom Turističke zajednice Dinom Karađolom otputovala je automobilom u Civitanovu gdje će ih sutra svečano primiti gradonačelnik Civitanove. Šibensku delegaciju večeras će ugostiti Maja Gnjidić, Šibenčanka s talijanskom adresom u Moglianu u blizini Macerate.

Regata Civitanova Šibenik održava se 18. godinu zaredom, ove je godine punoljetna, a sve zahvaljujući gospođi Baranović i Denisu Marinovu iz JK Val uz potporu grada Šibenika, grada Civitanove, JK Porto Civitanova i Assonautice iz Macerate.

ŠibenikIn