Traži se rješenje za spas Uljanika, plan restrukturiranja poslan u Bruxelles

Photo: Uljanik PR

PULA – Traži se rješenje za nagomilane probleme pulskog brodogradilišta Uljanik. Tvrtka očekuje financijsku pomoć države, a sindikati nastavak proizvodnje i očuvanje što većeg broja radnih mjesta. Program restrukturiranja Uljanika poslan je u Bruxelles koji za njega mora dati zeleno svjetlo.

Zbog programa restrukturiranja bilo je nesuglasica i ozbiljnih optužbi na relaciji Vlada-Uprava Uljanika. Ministar gospodarstva Darko Horvat tvrdi da spletke oko nekretnina koje su se pokušale podvaliti uz brodogradnju više nisu dio programa poslanog Bruxellesu, prenosi HRT.

Može se nagađati da se pod, kako je rekao, “određene nekretninske spletke” misli na određene projekte koje je imao budući strateški partner Danko Končar.

Da je bilo problema vezano uz plan restrukturiranja neizravno je potvrdio i ministar financija Zdravko Marić. Ministarstvo financija je krajem lipnja uputilo interni dopis Ministarstvu gospodarstva u kojem je izrazilo nezadovoljstvo upravom Uljanika, s obzirom na to da ne šalje detaljne podatke o poslovanju nakon dobivenih državnih jamstava.

Slučaj Uljanika zadire u područje državnih potpora i tržišnog natjecanja pa Marić napominje da već imaju dosta intenzivnu komunikaciju s Bruxellesom.

Naglasio je i kako pokušavaju napraviti sve što je potrebno kako bi plan restrukturiranja i cijeli program, “ne samo dobio zeleno svijetlo, već i uspio zaživjeti”.

– Nemam problem priznati da sam bio krivo informiran ili nešto krivo napravio. U ovom konkretnom slučaju volio bih da je tako – izjavio je Marić, referirajući se na razgovor u Jutarnjem listu predsjednika Uprave Uljanika Giannija Rossande. Rossanda je naime kazao da on osobno nikad nije vidio dopis Ministarstva financija, no kako po svemu sudeći može zaključiti da ministar financija nije informiran ili je krivo informiran, jer su od početka realizacije programa restrukturiranja redovito izvještavali Ministarstvo gospodarstva o svim aktivnostima.

Državi je izuzetno važno da se ispoštuju ugovori koje ima Uljanik s obzirom na to da država ima jamstva od čak 600 milijuna eura za te ugovore. Isto tako, kroz par restrukturiranja država bi trebala s 350 milijuna eura pomoći tom restrukturiranju.

– Svi oni bočni udari koji su bili apostrofirani u tom dokumentu su izbačeni i ono što je otišlo u Bruxelles je brodogradnja – komentirao je ministar Horvat.

Photo: Uljanik

Čelnici Uljanika imaju sasvim drukčiju priču

– Jedan dio nekretnina se treba staviti u drugu funkciju kako bi se omogućilo strateškom partneru da bude zainteresiran, da nađe svoj interes u spašavanju brodogradnje – objašnjava Rossanda.

A taj partner je Kermas Energija Danka Končara, koji je u sklopu restrukturiranja brodogradilišta planirao i gradnju stambeno-poslovnog kompleksa na oko 300 tisuća četvornih metara. Ako to ne bude ostvarivo, ministar Horvat ne isključuje novog strateškog partnera. “Važeća odluka Skupštine je strateški partner, gospodin Končar. Hoće li se on pod tim uvjetima usuditi ući u fazu restrukturiranja, to ćemo vidjeti kad ona krene”, kazao je Horvat.

U Upravi priznaju probleme s likvidnošću, ali i tvrde kako za nju nisu odgovorni, jer je tvrtka već odavno u problemima.

– Kad se razgovara o Uljaniku i njegovoj Upravi, onda se razgovara kao da smo prije pet godina preuzeli Microsoft i doveli ga na prosjački štap – komentira Rossanda.

Ministar Horvat u srijedu se sastao sa sindikalnim predstavnicima brodogradilišta Uljanik i 3. maj. Nakon razgovora sindikati su ohrabreni.

Za njih je najvažnije očuvanje proizvodnje i radnih mjesta i u tom kontekstu im sigurno ne odgovara da se više priča o nekretninama nego o samoj brodogradnji.

– Sindikate ohrabruje sama činjenica da je program restrukturiranja poslan u Bruxelles i nadamo se da će ga tamo dinstati manje nego ovdje. Predugo je trajalo to između Ministarstva gospodarstva i Uljanika. Nadamo se pozitivnom odgovoru. Odgovarat ćemo brzo na sva eventualna pitanja kako radnici ne bi trebali čekati ili preskakati plaće – izjavio je Đino Šverko iz Sindikata metalaca.

HRT