Turska podrtina Haksa napustila hrvatske vode

Photo: Marinetraffic/MPPI

SPLIT – Nakon više od mjesec dana boravka u Trogiru, turski teretni brod Haksa koji se umalo potopio nakon prodora mora u trup, napokon je izvan teritorijalnih voda Republike Hrvatske. 

Haksa unatoč tolikom boravku na remontu u Brodotrogiru ima status “ograničena upravljivost” u međunarodnoj plovidbi, pa je turski vlasnik bio primoran organizirati siguran transport. Stoga je za Split potegao tegljač Gulf II koji Haksu vuče u istanbulsku luku Tuzla.

Photo: MPPI/MUP

Podsjetimo, “Haksa” je plovio iz Turske u slovensku luku Kopar te je prevozio 3.000 tona magnezita. Usred plovidbe u Jabučkoj kotlini otvorila se rupa u trupu i počelo je nadirati more. Nakon intervencije ronioca Andy Marovića, brod je dvaput u jednom danu krpan i spašen od potonuća. Nakon toga odtegljen je do Brodotrogira, a da ne potone, brod su spašavali i vatrogasci ispumpavanjem mora.

Photo: MPPI/MUP

Haksa je podrtina koja je unatoč nemaru i izraubanosti trupa, imao sve papire uredne. Zbog Hakse su se sazivale konferencije za medije htijući javnosti priopćiti kako su sve službe spremne, a kad se saznalo da je brod u jednom danu spašavao jedan jedini slučajno slobodan ronilac, o havariji Hakse odjednom silenzio stampa. Haksa nije jedina kanta koja slučajno pluta i ima sve certifikate za plovidbu, ali može i trebala bi biti lekcija.

Pročitajte još:

Heroj koji je Jadran spasio od katastrofe: “Brod bi se definitivno potopio da nismo došli!”

Turski brod na nekoliko milja od kopna: Usporeno tegljenje, vatrogasci na brodu

DOZNAJEMO: Ronioci zakrpali rupu – Havarirani brod se noćas tegli u Trogir

FOTO GALERIJA: Ovako izgleda turski brod u kojeg prodire more nasred Jadrana

POLICIJA: Havarirani brod čeka ronioce s Visa – Kad smo stigli, more je bilo preko pajola

Tonući brod s opasnim teretom usred ribolovnog područja

PRIJELOMNA VIJEST: Turski brod tone u Jabučkoj kotlini, posada u evakuaciji!

D.G.