TUNA SE POČELA VRAĆATI: Počelo zagrijavanje za Big Om

Start snimljen sa sudačkog broda / Photo: Big Om, Omišalj

NJIVICE, KRK – Prema neposrednim doživljajima na pučini, sva dalja natjecanja imaju sve preduvjete za neizvjesnost i napetost: tuna se počela vraćati, zamijećeni su veći primjerci, a posade pokazuju sve veći interes.

I dok se big game fishing natjecanja diljem Jadrana gase radi nedostatka interesa kako posada tako i posjetitelja, Klub za sportski ribolov na moru Big Om bilježi pojačano zanimanje i za jednodnevna regionalna natjecanja. Zagrijavanje za nadaleko poznati 13. po redu kvarnerski lov na veliku ribu BIG OM započelo je Županijskim prvenstvom u Njivicama na Plavoj terasi, a sve uz logističku potporu partnera Hotela Njivice. Na natjecanju je sudjelovalo čak petnaest posada s otoka Krka, iz Kraljevice, Rijeke i Opatije te dvije slovenske posade čiji su članovi dugogodišnji članovi omišaljskog Kluba Big Om.

Tuna je zamijećena na većim dubinama, vrtila s ispod brodova i izazivala ribolovce, natjecatelji su se praktički natjecali tko će veću tunu snimiti, ali ovaj put samo na echo sonderu. Zagrizla je samo jednom i vrlo brzo odnijela ješku mladoj omišaljskoj posadi. – S obzirom na to da su tune viđene, nadali smo se da ćemo barem jednu uloviti. Šteta što je ova pobjegla, ali riječ je o mladoj omišaljskoj posadi koja još uvijek uči. Ova natjecanja organizirana su upravo radi njih, s ciljem animiranja mladih domaćih ljudi, educiranje, stjecanje vrijedih iskustava i razvijanje ribolovnih vještina, a sve u cilju promocije ove atraktivne discipline koja spaja sport, tradiciju, kulturu i način života primorskog kraja, rekao je predsjednik KSRM-a BIG OM Tomo Sparožić dodavši kako je na štapu bio jedan pas lisica koji je propisno pušten u morsku divljinu.

Sljedeće županijsko natjecanje je u Kraljevici 10. i 11. kolovoza i bit bit će to posljednja priprema za BIG OM koji je na rasporedu posljednjeg kolovoškog vikenda. Ujedno je to i posljednja priprema ekipama za međunarodni kup BIG OM koji je Omišalj isprofilirao u nezaobilaznu jadransku big game fishing destinaciju, uz Dubrovnik i Poreč.

Znanstvenici sa splitskog Oceanografskog instituta s domaćinom / Photo: Big Om, Omišalj

Tuna je na putu prema sjevernom Jadranu

Kao i lani u ovom periodu zamijećen je isti fenomen: tuna je na Kvarneru prisutna, ali još uvijek ne u velikom broju, a one koje su ovdje ne grizu ješku. Stručnjaci sa splitskog Instituta za oceanografiju i ribarstvo koji su u Omišlju boravili radi znanstvenog lova na tunu objasnili su kako je „kvaka” u mriješćenju tune koja je radi toga napušta jadranske vode i migrira u Mediteran. Prof. drc. sc. Ivan Katavić, dr.sc. Leon Grubišić, dr. sc. Vjekoslav Tičina te mag. Josip Maleš sklopu projekta monitoringa vremenske i prostorne rasprostranjenosti tune različitih veličina u Jadranu i mriješćenj pratili su zananstveni lov na tunu upriličen u akvatoriju Kvarnera i Kvarnerića koji je organiziran upravo u tu svrhu, a rezultirao je niti jednim zagrizom tune. – Znanstveni rezultat je i kad se tuna ne ulovi. To potvrđuje našu tezu da su se radi mrijesta premjestile u Mediteran te su sada u fazi povratka. Otprilike su negdje na srednjem Jadranu, rekao je dr. sc. Leon Grubišić te objasnio kako se pojačani monitoring tuna provodi radi mogućih promjena kvota izlova.

Međunarodna krovna agencija za zaštitu tuna ICCAT posljednjih deset godina provodila je program obnove tune te je cilju povećanja broja određivala minimalnu veličinu ulovljene ribe, vremenska ograničenja lova te kvote izlova. S godinama se bilježi oporavak tune, kvote za Hrvatsku zadnje tri godine rasle su po 20 posto. Sljedeća sjednica ICCAT-a je u Dubrovniku i očekivanja su da će se program obnove preimenovat u projekt upravljanja tunom, a rezultati monitoringa trebali bi doprinijeti određivanju vremenskih ograničenja i kvota u skladu sa stvarnim stanjem na terenu.

Marina Krešo