Objavili obavijest o ukradenoj jahti u Hrvatskoj i prozvali skipera, a onda se pojavile sumnje

Photo: Facebook/Screenshot

ZAGREB – Tvrtka Navigare Yachting na društvenoj mreži Facebook objavila je status “Ukradena jahta – Hrvatska”.

U oglasu koji poziva na pozornost nautičare ukoliko je vide, stoji:

“Dragi prijatelji, potrebna nam je vaša pomoć u potrazi za našom jahtom Jeanneau 64 “Uranos II” (izgrađena 2016) koja je ukradena u tjednu između 14. i 21. srpnja 2018. u Hrvatskoj. Zajedno s fotografijama broda, objavili smo i fotografiju skipera koji je iznajmio ovu jahtu. Puno ime skipera je Adrian Gabriel Geana. Cijenili bismo vašu pomoć u dijeljenju ove informacije. Hvala unaprijed!”

U komentarima ispod statusa iz tvrtke tvrde kako se radi o Rumunju za kojeg sumnjaju da je izmislio ime i prezime.

Ukraden i identitet, pa se “slučajno” javio čovjek s pravim imenom? 

Netko se od komentatora potrudio provjeriti identitet skipera u rumunjskoj ambasadi, pa je ustanovljeno kako je lažan. Da ova priča bude zanimljivija, potrudio se netko s profilom istog imena i prezimena kao skiper, a koji uskače pomoći. Pogađate – slučajno je došao do ove stranice, pa kad je već tu, čudom se čudi i Robin-Hoodovski nagoviješta: “Prijatelj je upravo podijelio komentar sa mnom. Vjerujem da se radi o krađi identiteta jer je to moje ime i ja također imam licencu za skipera. Šanse su minimalne za još jednog skipera iz Rumunjske koji ima isto ime kao ja. Trebate li moju pomoć, molim vas pošaljite mi privatnu poruku. Pitam se što bih trebao sljedeće učiniti da izbjegnem ovakve stvari.”

Photo: Screenshot

S obzirom da se radi o Hrvatskoj, iz tvrtke su propustili napisati i gdje je točno brod nestao, kao i onu najbitniju – je li uopće obavještena policija i koja Policijska uprava? Neki komentatori tvrde kako je u priči puno nelogičnosti, pa insinuiraju i na pokušaj prijevare osiguravajuće kuće.

Photo: Screenshot

Jedan od komentatora tvrdi kako je moguće da je jedrilicu ukrao trgovac drogom, dok drugi tvrdi kako ju je vidio u grčkoj Lefkadi, na što mu administrator, kao i na još neke komentare ispod sugerira da se javi u privatnoj poruci.

Photo: Screenshot

U izvješću ni jedne primorske policijske postaje nismo pronašli obavijest o krađi jedrilice. Jedino je poznata izjava vlasnika da je “ukradena” tijekom “Charter week-a” u tjednu koji pak pod tim nazivom nije zabilježen u kalendaru jedriličarskih događanja.

Naposljetku i sami smo tvrtci Navigare Yachting koja je registrirana u Zagrebu 2004. godine za iznajmljivanje i davanje u zakup (leasing) plovnih prijevoznih sredstava, poslali pisani upit, no odgovor živog čovjeka nismo dobili. Stigla je tek automatska obavijest kako će netko iz tvrtke uskoro odgovoriti.

Photo: Screenshot

Nazvali smo i na telefon u Zagrebu – nitko se nije javio.

Na poziv u ured u ACI Marini Dubrovnik u Komolcu, dgovorio je službenik tvrtke:

– Ja sam tekst o nestanku jedrilice samo podijelio kao i drugi. O ostalome ne znam puno, pa ćete morati nazvati bazu u Segetu – odgovorio nam je. Iz Segeta nas je drugi službenik uputio na direktora, a on se pak nije javio na telefon.

Napokon stiže i poruka da će nam iz tvrtke vrlo rado odgovoriti na pitanja. Stoga smo i poslali niz pitanja u vezi nestanka jedrilice. S druge strane stiže odgovor “Slobodno pridodajte još pitanja, ako ih imate, pa ću ih proslijediti našem base manageru da odgovori.” Učinili smo tako i još jednom pitali hoćemo li dobiti odgovore, no nažalost unatoč našim višestrukim nastojanjima, do zaključenja ovog teksta nismo dobili ni slova.

I dalje ostaju neodgovorena pitanja:

Gdje je jedrilica točno nestala?

Kojoj policijskoj upravi je prijavljena krađa?

Kako je moguće da na brodu koji vrijedi milijune ne postoji nikakav GPS uređaj za praćenje s neovisnim napajanjem (koji košta nekoliko desetaka dolara) u slučaju nepredvidivih situacija?

Kolika je procijenjena vrijednost broda, je li osiguran i na koji iznos?

Naravno, ukoliko se sve odvilo u Hrvatskoj i na način kako je opisano u oglasu.

D.G.