Sječa šume na Zlatnom ratu zbog kafana: “Niti znaš tko pije, ni tko plaća”

BOL – Tragom priče koja posljednjih dana drma najpoznatiju jadransku plažu, oglasila se i inicijativa Zeleni Dalmacije. Sječa šume na Zlatnom ratu opravdava se dvojako. Odgovorni tvrde kako se uklanjaju bolesna stabla koja ugrožavaju sigurnost ljudi. Drugi razlog je oslobađanje prostora za postavljanje kućica za ugostiteljsku djelatnost. 

Organizirali su se i mještani, pa su na inicijativu građana „Bol je naš“ organizirali i prosvjed gdje se okupilo sedamdesetak ljudi. Izrazili su protivljenje do sad izvedenim radovima i pozdravili odgađanje postavljanja novih kućica za jesen iako smatraju da nikada ne bi trebale biti postavljene. Tvrde kako je šteta već učinjena i zalažu se samo za uređenje Zlatnog rata prema zakonu i uz dozvole nadležnih!

No, nisu oni jedini, Pokret otoka ističe kako su nekoliko puta istaknuli da bilo kakve nelegalne radnje, s osobitim naglaskom na neplansko i stihijsko uklanjanje borove šume dovodi u pitanje legalnost upravljanja koncesijom na plaži Zlatni rat.

“Korektno smo saslušali sve strane u ovom slučaju i apelirali na razum prilikom daljnjeg razvoja od strane predstavnika lokalne samouprave, istih s kojima smo se prošle godine zajedno borili da upravljanje plažom Zlatni rat ostane u u njihovim rukama. No našim daljnjim korekcijama ponašanja prema javnom dobru očito nema kraja pa smo se sad, očekivano ili ne, našli u novoj situaciji kada moramo ukazati nepovjerenje lokalnoj samoupravi, konkretno Općini Bol i njezinom Načelniku oko načina upravljanja koncesijom na Zlatnom ratu”, navode u Pokretu otoka.

Javili su se i Zeleni Damacije: “Znanost je već odavno utvrdila ; Najveće ekološke devastacije događaju se na najnižim razinama lokalne samouprave. Načelnici općina u pravilu se ponašaju kao lokalni šerifi samovoljno bez dužnog respekta prema okolišu. Opsjednuti su promjenama i na svoj prostor gledaju kao zaostao želeći ga što prije urediti i popraviti kako bi bio lijep i poželjan sa svim novotarijama što ih pokupe sa putovanja ili ih vide u većim gradovima.

Bol / Photo: Zeleni Dalmacije

Krajobrazna arhitektura ne zanima niti jednog načelnika ili gradonačelnika. Komunalna naknada i prihodi mjesne blagajne su zakon nakon kojeg prestaje svaka rasprava. Zeleni Dalmacije traže da se na mjestu uklonjenih stabala posade nova budući Zlatni rat nije nečija njiva u kojem se uklanjaju stabla i nikom ništa . Zeleni će o ovom novom slučaju gubitka stabala u zaštićenom krajobrazu i prirodnom fenomenu izvjestiti nadležne županijske institucije od ureda za zaštitu okoliša do javne ustanove”, priopćili su između ostalog Zeleni.

Načelnik općine Bol Tihomir Marinković o ovom problemu je iznio svoju verziju priče. Kaže kako se male ugostiteljske kućice zamjenjuju novima, VEĆIMA. Ne vidi u svemu problem, jer će, prema njegovim riječima, ukupan dojam “poboljšati izgled prostora” i borovi su smetali. No, kako tvrdi, uklonjena su samo stabla opasna za prolaznike.

Čitatelj iz Bola, također ogorčen situacijom, kaže: “Pa je li moguće da se u šumi onih koji žele zaraditi na turizmu mora krčiti i ono malo zelene šume i to na najpoznatijoj plaži? Pa tu se čovječe ne zna tko pije, a tko plaća”.

D.G.