Rabska fjera – Prvi i najveći srednjovjekovni festival u Hrvatskoj

Photo: PR

RAB –  Večeras, 25. srpnja počinje 17. Rabska fjera, prvi i najveći srednjovjekovni festival u Hrvatskoj, na kojem će se od 25. do 27. srpnja ulice grada Raba vratiti u Srednji vijek. Ova tradicionalna proslava jedini je događaj u cijeloj godini koji Rabljani iščekuju s jednakim oduševljenjem kao i turisti.

Danas, prvi dan Rabske fjere, sprema se pravi spektakl otvorenja. Rabska fjera započinje okupljanjem uzvanika u prostoru sv. Ivana Evanđeliste u 20 sati. A oko 21 sat rijeka rapske gospode i puk spustit će poznatim Bobotinim stepenicama se na Trg Sv. Kristofora gdje će u 21:30 gradonačelnik Nikola Grgurić i svečano otvoriti 17. Rabsku fjeru. Pred okupljenim pukom i gostima gradonačelnik će tradicionalno objaviti da se prvog dana Rabske fjere ima zbiti svečano otvorenje fjere i obznaniti početak svečanosti izložbe srednjovjekovnih zanata čije će radionice biti rasprostranjene starogradskom jezgrom svaki dan trajanja fjere od ranih večernjih sati pa sve do 1 sat.

Photo: PR

Što sve nudi ovogodišnja Fjera?

Na Fjeri posjetitelje godine očekuje 100-injak umjetničkih i zanatskih radionica na kojima će domaći i strani gosti moći naučiti kako se na tradicionalan način izrađuju pletene košare ili kako se nekoć češljala vuna, mljelo brašno ili gazilo grožđe. Uz to, u šetnji ulicama grada Raba 700-tinjak kostimiranih sudionika upriličit će pravi srednjovjekovni ugođaj i posjetitelje počastiti nezaboravnim iskustvom te ih upoznati s bogatom prošlošću grada.

Rabska fjera poznata je i po svojoj bogatoj gastronomskoj ponudi kao što su friška riba s gradela, rapski šulčići, tradicionalni muštaćoni te Rabska torta, najpoznatiji otočki desert čiji recept u originalu čuvaju sestre benediktinke. Dok će ulice odzvanjati pjesmom i glazbom prolaznicima će se nuditi tuna, fritule, sir i vino.

Završnog dana fjere, 27. srpnja, održavaju se tradicionalne „Rapske viteške igre“ te nadmetanje u pucanju samostrelom „Udruge rapskih samostreličara“ na Trgu sv. Kristofora s početkom u 21 sat. Rapski samostreličari posjetiteljima će otkriti tajne rukovanja samostrelom dok će na ulicama grada bubnjevi upozoravati na privođenje kažnjenika.

Ovogodišnja Fjera završit će vatrometom točno u ponoć, nakon čega na Trgu Municipium Arba slijedi koncert britanskog ženskog benda High On Heels. U živoj glazbi i spektakularnom nastupu posjetitelji će uživati do jutarnjih sati, a dašak njihovog glamura toj manifestaciji donijet će jedinstven ugođaj.