Mještani Drvenika protiv novog reda plovidbe

Photo: Anita Bolanča Rušinović/Facebook

DRVENIK – Što smo to mi otočani Drvenika Veloga i Maloga dobili konačnim svečanim otvaranjem novog trajektnog pristaništa u predjelu Soline u Trogiru? Dobili smo 20 minuta kraću vožnju – piše Veljko Rušinović čije pismo objavljuje Radio Split.

Izgubili smo nama vrlo važnu mogućnost da jednom tjedno, petkom, odemo i/ili se vratimo iz Splita, gdje nas 95% gravitira. Ali smo zato “dobili” nešto puno gore od elementarne nepogode: Radi nabave svega onoga čega na otocima nema, prisiljeni smo na kupovinu u Trogiru. Ranije smo najčešće koristili mogućnost da idemo ujutro iz Drvenika Velog, preko Drvenika Malog, u 6 sati ujutro i mogli smo sve potrebno kupiti, ili obaviti u Katastru, Bolnici, Sudu, banci, do polaska u 10 sati. Novim plovidbenim redom, zahvaljujući tom trajektnom pristaništu, umjesto 3 puta dnevno, sada imamo 4 puta dnevno. Tko ne zna koje nas je time zlo zadesilo, reći će da je to “značajan korak u revitalizaciji otoka”.

A mi smo dobili to da dođemo ujutro u 7:15 u Trogir, a već u 8:30 je polazak natrag. Kad odbijemo bar 20 minuta od trajekta pa do trajekta, ostaje nam oko 55 minuta. A za Katastar, Sud, banke, s početkom radnog vremena u 8:30h ostaje nam desetak minuta. A za razne dolaske u Bolnicu – možemo zaboraviti. Alternativa je ostati do sljedećeg polaska trajekta u 11:15h – ali što ćemo raditi do tada, možda povećavati promet trogirskim ugostiteljima! Dakle, 4 umjesto 3 dnevne vožnje uvedene su u interesu Trogirana i njihovih gostiju, pa donekle i drveniških turista i vikendaša, ali nimalo ne vodeći računa o nama otočanima. Ovakvo zlo nije nas zadesilo odavno. Vjerovali ili ne. Nitko nas nije pitao za ovo što su napravili Jadrolinija i Općina Trogir, na čelu s “poštovanim” gospodinom načelnikom koji za nas ne mari.

Veljko Rušinović, Radio Split