2 min. čitanja

FOTO: RT OŠTRA NA PREVLACI: Pozdrav s vrata hrvatskog Jadrana

FOTO: RT OŠTRA NA PREVLACI: Pozdrav s vrata hrvatskog Jadrana
Photo: Jadran Božić/Morski.hr

PREVLAKA – Pomorci koje put nanese u zaljev Boke kotorske ne mogu zaobići ni najjužniju točku kopnene Hrvatske, rt Oštra na poluotoku Prevlaci. Ovo je ujedno i posljednji komad zemlje na kojem se (tek 2002. godine) nakon rata zavijorila zastava slobodne Republike Hrvatske.

Vrlo važan položaj poluotoka na ulazu u Boku kotorsku geostrateški je važan, pa je još Austro-Ugarska ovdje sagradila tvrđavu u periodu od 1850. do 1853. godine. Ona je bila tek dio fortifikacijskog sustava zaštite, nakon Rijeke, druge po važnosti vojno-pomorske baze Monarhije – u Bokokotorskom zaljevu.

Cijeli poluotok Prevlaka još je od 1955. godine zbog vojnih razloga bio zatvoreno područje. Poslije proglašenja hrvatske neovisnosti 1991., tadašnja Jugoslavija je prisvajala Oštru radi sigurnosti Boke u kojoj je povukla najveći dio ratne mornarice iz hrvatskih baza. Jugoslavenska Narodna Armija je okupirala područje Konavala 1991. i 1992. godine, a poslije povlačenja vojske, na rtu je uspostavljena demilitarizirana zona pod nadzorom Ujedinjenih naroda. Mirovna misija završena je krajem 2002. godine, kad je na Prevlaci prvi put istaknuta zastava Republike Hrvatske.

Nažalost još uvijek zapuštena tvrđava Oštro u planu je obnove. Inicijativu je pokrenulo Društvo prijatelja dubrovačke starine, u suradnji s Općinom Konavle. Tamo žele uspostaviti muzej muzej austro-ugarske ratne mornarice i akvarij s jadranskim ribama.

Ako još niste bili na Prevlaci ili zaplovili oko nje, priliku da vidite njen i hrvatski najjužniji kopneni dio, omogućio Vam je naš čitatelj, Jadran Božić.

Foto: Jadran Božić
Foto: Jadran Božić
Photo: Jadran Božić
Photo: Jadran Božić
Photo: Jadran Božić

Jurica Gašpar

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.