Obnova niza luka i pristaništa u Dubrovačko-neretvanskoj županiji vrijednih stotine milijuna kuna!

Photo: Jurica Gašpar

DUBROVNIK – Župan Nikola Dobroslavić potpisao je gotovo 400 tisuća kuna vrijedne ugovore svrhu daljnih aktivnostima na projektima u lukama otvorenim za javni promet, s ravnateljima Lučke uprave Dubrovačko-neretvanske županije te Županijske lučke uprave Dubrovnik Antunom Banovcem i Željkom Dadićem.

Riječ je o ugovoru o financiranju Studije izvodljivosti za izgradnju luke Ubli na otoku Lastovu vrijednom 240 tisuća kuna te o ugovoru za financiranje Studije izvodljivosti za projekt rekonstrukcije Luke Donje Čelo na otoku Koločepu vrijednom 150 tisuća kuna.

Uz važnost kontinuiranog održavanja i razvoja luka župan je osobito istaknuo projekte trajektnog pristaništa Perna, trajektnog pristaništa Nova luka Korčula na lokaciji Polačište na Korčuli, projekt luke Ubli na Lastovu te luke Trpanj, kao iznimno važnih infrastrukturnih projekata naglašenih u svim smjernicama razvoja, prostornom planovima te strategijama prometnog povezivanja Županije.

Photo: Boris Kačan

Naime, uz obilaznicu Orebica, luka Perna te Nova luka Korčula čine okosnicu prometnog gospodarskog razvoja Pelješca i otočnog dijela Županije.

Projekt luke Ubli na Lastovu vrijedan je oko 85 milijuna kuna, a za trajektnu luku Perna vrijednu 50 milijuna kuna glavni projekt trebao bi biti gotov do kraja godine, a završetak glavnog projekta za luku Trpanj očekuje se do listopada ove godine.

Ravnatelj Banovac je napomenuo kako je u planu i još desetak projekata koji su trenutno na razini idejnih projekata u suradnji s gradovima i općinama na čijem se području nalaze te kako se traže modeli financiranja. To se osobito odnosi na 25 milijuna kuna vrijednu rekonstrukciju rive u Cavtatu s obzirom na činjenicu da za projekt takve vrste nije dostupno financiranje iz fondova namijenjenih povezivanju otoka.

Ravnatelj Županijske lučke uprave Dubrovnik Željko Dadić rekao je kako dinamika projekta za Donje Čelo ide prema planu te kako će ovaj projekt vrijednosti 18 milijuna kuna tijekom rujna ove godine biti prijavljen za financiranje putem nadležnog Ministarstva.

Elafiti: Koločep Lopud i Sveti Andrija Photo: Boris Kačan

Također, u pripremi je dokumentacija za ribarsku luku Sustjepan vrijednu 35 milijuna kuna, a na sastanku je naglašeno kako su utvrdene smjernice za realizaciju projekta i financiranje rekontrukcije valobrana Kaše u Dubrovniku u suradnji s DPDS-om s obzirom da je isti sastavni dio fortifikacijskog sustava Grada.

Ravnatelj ŽLU Korčula Vedran Leleković istaknuo je kako su u fazi ishođenja lokacijske dozvole za Novu luku Korčula te kako građevinsku dozvolu za taj projekt vrijedan 150 milijuna kuna očekuju polovicom sljedeće godine.

Photo: Jurica Gašpar

Osim toga tijekom 2019. godine bi trebala biti gotova osam milijuna kuna vrijedna Operativna obala, a razgovaralo se i o rekonstrukciji Zapadne obale u gradu Korčuli. Ravnatelj ŽLU Vela Luka Boris Žuvela napomenuo je kako je za projekt Putničkog Terminala u Vela Luci vrijedan više od 65 milijuna kuna izrađen elaborat o zaštiti okoliša te kako će taj projekt prijaviti na financiranje putem nadležnog Ministarstva dostupnih fondova EU u studenome ove godine čime bi se, ukoliko se isto prihvati, osigurao ostatak od gotovo 53 milijuna kuna. Također u tijeku je izrada Studije utjecaja na okoliš za ribarsku luku Vela luka koja je od iznimnog značaja za ribarsku infrastrukturu te tu gospodarsku djelatnost, izvijestili su iz Dubrovačko-neretvanske županije.

D.G.