Izniman plesni spektakl na Silbi

George Stanciu uz rekreativne radionice plesa u vodi / Photo: TZ Silba

SILBA – Na Silbi je u sklopu manifestacije Silbensko kulturno ljeto-Silba Summer Festival ispred kampanela održan plesni spektakl u kojem su  sudjelovali  zagrebački plesno-vokalni ansambl Ehnotine i Izvorna folklorna skupina „Silba“.

Dvosatni plesni program privukao je mnogobrojne turiste i goste otoka Silbe, koji nisu skrivali oduševljenje jedinstvenom i originalnom scenskom prezentacijom folklorne umjetnosti uz bogate plesne točne i vokalne napjeve iz svih krajeva Hrvatske koje su im predstavile popularne Ethnotine. Izvorna folklorna skupina „Silba“ izvela je neizostavni Silbenski tanac, koji je zaštićen kao hrvatsko nematerijalno kulturno dobro.

U sklopu Silbenskog kulturnog ljeta – Silba Summer Festivala već se pripremaju nova glazbeno-scenska iznenađenja za goste otoka, od kojih svakako valja izdvojiti nastup Maje Posavec i Ivana Kapeca s programom „Večer s Cohenom“ u  ponedjeljak, 30. srpnja. Dan kasnije, u utorak 31. srpnja na silbensku ljetnu scenu stiže predstava „Za umrijet’ od smijeha“ zagrebačkog kazališta Rugatino. Uz istaknuto, na Silbi je započeo i bogat edukativni program za djecu i odrasle.

Photo: TZ Silba

Nakoj  sjajne višednevne  radionice Mala škola brodogradnje, koja je privukla brojne mališane, na Silbi su započele i plesne radionice za djecu i odrasle pod vodstvom renomiranih baletana Hrvatskog narodnog kazališta iz Zagreba. Tako svakoga dana u jutarnjim satima na plaži Šotorišće baletan George Stanciu vodi rekreativne plesne radionice za opuštanje u moru, dok u večernjim satima, uz zalazak sunca, vodi radionice standardnih plesova.  Uz istaknuto,  poseban baletni program za djecu, održava se na trgu ispred škole pod vodstvom balerine Petre Vargović  Stanciu, solistice baleta HNK Zagreb.

– Za naše radionice nije potrepno prethodno predznanje, već samo dobra energija i dobra volja. Zaplešite s nama na predivnoj Silbi, uz ovo jedinstveno more i netaknutu prirodu – poručio je George Stanciu, prvak baleta Hrvatskog narodnog kazališta iz Zagreba.

– Ponosni smo da smo na našu Silbu mogli dovesti poznatog prvaka baleta Georgea Stanciu i da zajedno možemo gostima našeg otoka ponuditi edukativni plesni program.  Svi mogu naučiti plesati, a George će nam uz more i poznati silbenski zalazak sunca pokazati kako se pleše bečki valcer i tango – naglasio je Kristijan Lopac, predsjednik Turističke zajednice mjesta Silba.